Po državi številne slovesnosti

Ob dnevu spomina na mrtve: predsednik Borut Pahor, premier Miro Cerar in predsednik DZ Milan Brglez so položili vence na Žalah.

Objavljeno
01. november 2014 17.53
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Ob dnevu spomina na mrtve so po vsej državi v spomin na pokojne potekale spominske slovesnosti. Predsednik republike Borut Pahor je obiskal ljubljanske Žale, kjer je položil več vencev ob spomenikih padlih v vojnah. Pri tem so ga spremljali predsednik vlade Miro Cerar, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik DS Mitja Bervar.

Pahor je ob postroju častne enote Slovenske vojske venec najprej položil k Pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91 na novih Žalah, zatem k spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941–1945 v spominskem parku.

Delegacija je nato venec položila še k lipi sprave, obisk Žal pa končala pri Kostnici žrtev iz prve svetovne vojne, kjer so v spomin na žrtve pripadniki častne enote izstrelili tri strele. Obisk državnega vrha na Žalah si je ogledalo več deset obiskovalcev pokopališča.

Pahorja, Cerarja, Brgleza in Bervarja sta na Žalah spremljala načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman ter generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Pahor je popoldne položil vence tudi ob spominskem obeležju pred breznom pod Krenom v Kočevskem rogu ter pri spomeniku žrtvam vojnega nasilja na sv. Urhu pri Ljubljani, kamor sta prišla še Bervar in ljubljanski župan Zoran Janković.

Slovense maše in polaganje vencev

V Katoliški cerkvi 1. novembra praznujejo dan vseh svetih, medtem ko se vernih rajnih spominjajo dan pozneje. Ob prazniku vseh svetih so tako po župnijah potekale slovesne maše, na pokopališčih pa molitve. Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je maševal na ljubljanskih Žalah, kjer je vodil tudi molitev pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo.

Glavan je v svojem nagovoru poudaril, da so med svetniki mnogi preprosti ljudje, matere in očetje, ki so zvesti svojim dolžnostim. »Niso bili brez napak, delali so tudi popravne izpite. A z vztrajnim prizadevanjem iz dneva v dan, od spovedi do spovedi, so popravljali svoje življenje in ga usmerjali po poti Božje volje,« je dodal. Glavan je spomnil tudi na preganjanje kristjanov po svetu zaradi njihove vere.

»Ureditev dostojnih grobišč ne sme biti politično vprašnje«

Ob dnevu spomina na mrtve je predsednik DZ Milan Brglez v svojem razmišljanju, objavljenem na spletni strani DZ, izpostavil, da je prav, da se (vsaj) na ta dan zahvalimo vsem tistim, ki so sanjali, a niso doživeli naše samostojne države, za katero so se borili, a je niso dočakali. Brglez se je dotaknil tudi še nezaceljenih ran za žrtvami vojne in povojnega nasilja, pri čemer nekateri še niso našli svojega dostojnega počitka: »Tu je naša država zatajila, saj ureditev dostojnih grobišč vseh žrtev prvenstveno ni (in ne sme biti!) politično vprašanje, ampak je vprašanje etike in humanistični imperativ.«

Državljani Slovenije moramo čim prej poskrbeti za pokop svojih mrtvih, je dodal predsednik DZ, saj bomo le tako vsaj simbolično zaključili to »temno poglavje naše zgodovine«. »Če namreč res želimo graditi državo socialne blaginje in trajnostnega razvoja, moramo najprej poskrbeti za to, da bodo odnosi med ljudmi temeljili na medsebojnem spoštovanju. To pa bomo dosegli le, če se bomo soočili in spravili s preteklostjo,« je bil kritičen Brglez.

Na vojne in povojne žrtve je spomnil tudi predsednik SLS Franc Bogovič. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, v SLS obsojajo nehumana dejanja, »ne pozabljamo pa, da moramo še posebej v obdobju, ko se odpirajo vprašanja sprave in preseganja zamer, za zdrav narod preseči deljenje na dva pola. Za lepšo prihodnost moramo Slovenci v času velikih izzivov strniti vrste in pogumno stopiti skupaj naprej«.