Po dveh mandatih ne dosedanji direktorici Loškega muzeja

Škofjeloški občinski svetniki so za novo direktorico med 15 kandidati izbrali Sašo Nabergoj.

Objavljeno
12. junij 2015 21.37
Škofja Loka
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka – En dan po incidentu v Loškem muzeju direktorica Jana Mlakar ni dobila še tretjega mandata. Škofjeloški svetniki so 14 glasovi za in šestimi proti za novo direktorico imenovali umetnostno zgodovinarko, kustosinjo in predavateljico Sašo Nabergoj iz Ljubljane. Za direktorsko mesto se je potegovalo 15 kandidatov.

V zadnjem mesecu je bilo več namigov, da se utegne Mlakarjevi kljub uspehom, ki jih je muzej dosegel zaradi odmevnih razstav in tudi zagotovitve sredstev za restavriranje grajske kapele, tretji mandat zaradi nenaklonjenosti nekaterih vplivnih politikov izmakniti. Poleg tega so bili močno skrhani tudi njeni odnosi z zaposlenimi.

Trenja so vrhunec dosegla v sredo, ko so morali na gradu oziroma v Loškem muzeju zaradi incidenta posredovati celo policisti. Jana Mlakar včeraj zadeve za Delo ni hotela komentirati, dejala je le, da ni izvajala mobinga in da je deset let delala v dobro muzeja.

Prihoda se veseli

Občinski svetniki na seji ne Mlakarjeve ne incidenta niso omenjali, več pa jih je opozorilo na nepregledost postopka in domnevno neenakopravno obravnavo prijavljenih kandidatov. Komisija za volitve in imenovanja, ki je med kandidati opravila izbor, je zavrnila pomisleke nekaterih svetnikov, ali Nabergojeva sploh izpolnjuje pogoje. Da jih, je zagotovil tudi podžupan Tine Radinja, ki pravi, da se je na razpis javilo več vrhunskih kandidatov z dobrimi programi.

Saša Nabergoj je za Delo povedala, da se veseli prihoda v Loški muzej, a še ne ve, kdaj bo nastopila funkcijo. Na vprašanje, ali je seznanjena s slabimi odnosi med zaposlenimi, je odgovorila, da zadeve ne more komentirati, a da so ji kustosi še pred incidentom napisali pismo podpore, ki ga je dobil tudi občinski svet. Po izobrazbi je umetnostna zgodovinarka, opravila je tudi mednarodno šolo za kulturni menedžment na Bledu. Kot pomočnica direktorice SCCA-Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost, že 15 let vodi šolo za kustose, piše kritike, sodeluje z muzeji in predava o sodobni umetnosti.