Po džamiji in Nuku še ljubljanska Drama

Na anonimnem natečaju za prenovo SNG Drama Ljubljana zmagal biro Bevk Perović arhitekti, na potezi država.

pon, 19.06.2017, 21:00

Ljubljana - Jeseni sta ljubljanska Drama in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije objavili natečaj za izbiro najprimernejše rešitve za celovito prenovo osrednjega gledališča. Mednarodna komisija se je pred dnevi soglasno odločila, da prvo nagrado podeli projektu, ki je nastal pod vodstvom Matije Bevka in Vase J. Perovića. Celovita rešitev obnove in dozidave je tako narejena, manj pa je jasno, kdaj bo tudi realizirana.

»V Ljubljani je bila kulturna infrastruktura v zadnjih desetletjih zelo zanemarjena. Ko sem bil kot minister prvič v Operi, nisem mogel verjeti, da je v takšnih razmerah sploh mogoče delati. To je katastrofa! In ni edina. /.../ Na listi objektov, ki jih je treba popolnoma obnoviti, so vsaj Opera, Drama in Prirodoslovni muzej. In potem stojiš pred dilemo, kaj storiti. Treba se je odločiti. Jaz sem se odločil za Opero, ker je bila v najslabšem stanju.« Tako je oktobra 2006 na vprašanje Dela, kdaj bo na vrsti obnova osrednje gledališke hiše v državi, odgovoril takratni resorni minister dr. Vasko Simoniti.

Enajst let pozneje imamo sicer prenovljeno in dozidano osrednjo operno hišo ter prenovljeno Narodno galerijo. Prirodoslovnega muzeja ne omenja več nihče. In tudi ljubljanska Drama, ki je bila zgrajena leta 1911, zadnjič temeljito prenovljena na začetku 60. let preteklega stoletja, še čaka svojo priložnost in propada naprej.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor