Po informacije na Informativo

Šesti sejem izobraževanja in poklicev: V dveh dneh na tisoče oklevajočih, katero šolo ali študij izbrati.

Objavljeno
25. januar 2014 18.41
6.Informativa, sejem izobraževanja in poklicev. Ljubljana, 24. 01.2014
M. K., NeDelo
M. K., NeDelo
Na gospodarskem razstavišču v Ljubljani je danes odprla vrata 6. Informativa, sejem izobraževanja in poklicev, ki ponuja pregled izobraževalnih programov v Sloveniji in tujini: od srednjih šol do visokošolskih in podiplomskih programov, dodatnega izobraževanja in usposabljanja, jezikovnih tečajev do vseživljenjskega učenja.

Obiskovalci Informative na sejmu ne dobijo le informacij o izobraževanju, ampak lahko izvedo tudi, kateri poklici obetajo, kje in kako pridobiti štipendijo, kako si urediti bivanje med šolanjem, katera podjetja ponujajo prakse, pa tudi, kje najti prvo zaposlitev in kako študirati ali se zaposliti v tujini.

Blaž Vtič iz Ljubljane je sejem obiskal s starši. Tako kot večina drugih mladih, ki se odločajo o nadaljnjem izobraževanju, tudi sam okleva med dvema možnostma: med gostinsko šolo in srednjo šolo za oblikovanje. Ker prve na sejmu ni bilo, so s starši hitro zapustili sejmišče z upanjem, da bo Blažu uspel vpis na gostinsko šolo, ki je njegova prva želja.

Družina Dolenc iz okolice Ljubljane je prišla na sejem, ker njihov sin še okleva, katero srednjo šolo izbrati. A časa za izbiro ima dovolj. Še eno leto. »Bolj se nagiba k tehniki in tehniškim šolam. To je sicer zdaj trend, a ne vemo, kako bo s tem potem, ko bo iskal zaposlitev,« so povedali Dolenčevi.

Jaka in Urška, mlad par iz Grosuplja, sta prišla na Informativo po informacije o študiju, za katerega Jaka še ne ve, ali ga bo nadaljeval pod okriljem Univerze v Ljubljani, ki mu je sicer bližja, ali Univerze v Mariboru, ki mu je bolj simpatična zaradi vsebine študija. Izbral je pedagoško smer, študij pa bo verjetno s področja družboslovja.

Nina iz Slovenske Bistrice je informacije na Informativi iskala z mamo. Študirati želi na evropski pravni fakulteti v Novi Gorici. »Njihova predstavitev mi je bila zelo všeč. Po tem, kar sem slišala, se še bolj zanimam za ta študij,« je povedala sogovornica.

Na sejmu Informativa, ki bo zaprl svoja vrata jutri ob 18. uri, se predstavlja več kot 200 srednjih, višjih in visokih šol, fakultet in ponudnikov neformalnega izobraževanja ter podjetij s področja zaposlovanja in štipendiranja. V dveh dneh bo potekalo več kot petdeset predavanj, okroglih miz in delavnic. Organizatorja, podjetje Proevent in zavod Rikus, pričakujeta, da bo sejem v dveh dneh obiskalo okoli 16 tisoč ljudi.