Po letu dni bodo v Zagorju jutri podražili pomoč na domu

Uporabniki bodo za uro oskrbe plačevali 40 centov več ali 3,84 evra; cena ostaja 70-odstotno subvencionirana in med najnižjimi v državi.

Objavljeno
27. februar 2013 21.07
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Jutri, 1. marca, se bo v Zagorju za 7,4 odstotka podražila pomoč na domu. Po novem bodo uporabniki za uro oskrbe plačevali 40 centov več ali 3,84 evra. Cena pomoči na domu, ki jo že več kot desetletj izvaja zagorski Center za socialno delo (CSD), ostaja kljub podražitvi ena najbolj ugodnih v državi, saj bo še naprej subvencionirana 70-odstotno.

Dosedanja cena pomoči na domu, to je 13,47 evra na uro, je veljala natančno eno leto. S 1. marcem se bo povišala na 14,49 evra (v to so všteti stroški neposredne oskrbe v višini 12,80 evra na uro, 1,69 evra stane strokovno vodenje), uporabnik pa bo, kot rečeno, kril 3,84 evra na uro.

Za primerjavo: povprečna cena pomoči na domu v državi je bila že pred dvema letoma precej višja - 5,12 evra. Uporabnikov so tedaj našteli več kot 6600. Znotraj Zasavja bo zagorska pomoč na domu kljub podražitvi tudi po 1. marcu najcenejša: v Trbovljah posameznik za uro pomoči ob sicer nižji ekonomski ceni 12,58 evra plača 6,29 evra.

Po podatkih analize, ki jo je opravil Inštitut za socialno varstvo, so bile razmere na področju pomoči na domu leta 2011 od občine do občine različne: v Brezovici, Tišini, na Igu in na Škofljici so zagotavljali 100-odstotno subvencijo cene, kar pomeni, da je bila pomoč za uporabnike brezplačna; nekatere občine, kot Miklavž na Dravskem polju, so imele simbolično ceno 1,52 evra na uro, občina Hoče-Slivnica, ki je vsa leta zagotavljala storitev za 0,43 evra, pa je v letu 2011 ceno zvišala na 4,53 evra.

Druga skrajnost so bile rekordne cene pomoči na domu v Pomurju (Črešnovci, Dobrovnik, Kobilje, Lendava, Turnišče in Velika Polana). Ura pomoči je stala 9,71 evrov. Nad devet evrov je storitev stala tudi v nekaterih podravskih občinah (Cirkulane, Dornava, Gorišnica, Kidričevo, Podlehnik in Sveti Andraž v Slovenskih goricah) ter v Loškem Potoku.

Zanimivo je, da na zadnji dan leta 2011 enajst slovenskih občin, med njimi za primer Hodoš, Horjul, Loški Potok, Luče, Preddvor, Solčava, ni imelo niti enega uporabnika pomoči na domu; na Jezerskem pa niso niti podelili koncesije za izvajanje pomoči na domu niti sklenili pogodbe.

V Zagorju so se sicer že pred leti odločili, da bo občinski proračun kril dodatnih 20 odstotkov ekonomske cene oskrbe na domu; zakonodaja določa 50-odstotno. Čeprav je 150.000 evrov že doslej predstavljalo precejšen strošek za proračun, bo občina dejavnost še naprej subvencionirala, kot jo je doslej. Ob istem obsegu uporabnikov to letos pomeni 160.000 proračunskih evrov. CSD je dejavnost začel izvajati leta 2000, pri pomoči potrebnih pa se je, ugotavlja Tadeja Nimac, v.d. direktorice CSD, zelo dobro prijela, saj jo izvajajo tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih. Uporabnikov so imeli lani 89.

Ena najbolj ugodnih cen pomoči na domu pa ima tudi slabšo plat: CSD je lansko leto zaključil z 2400 evri primanjkljaja, ki ga je pokrival iz drugih virov. Višja cena, pravijo v Zagorju, je zato upravičena.