Po letu dni dočakali državni denar

MGRT je proizvodnjo malih HE sofinanciral s 400.000 evri. V Kovitu naročil dovolj, kadrov ni.

Objavljeno
11. november 2015 20.02
Ljubljana 4.3.2013, zavod za zaposlovanje foto: Tomi Lombar
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Dobro leto po uspešni kandidaturi za nepovratna sredstva gospodarskega ministrstva, ki jih je to v sklopu razvojne pomoči Zasavju namenilo za spodbujanje začetnih investicij in nova delovna mesta, je Kovitov projekt proizvodnje malih hidroelektrarn te dni dočakal tudi nakazilo z države. Za projekt gradnje nove proizvodno-poslovne stavbe, ki je v uporabi že od avgusta, je država prispevala 400 tisočakov.

Tolikšen znesek je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) primaknilo k prvotno 980.000 evrov vrednemu projektu gradnje 1200 kvadratnih metrov velikega Kovitovega proizvodno-poslovnega objekta. To je obenem najvišji posamični znesek, ki ga je za nove naložbe iz tako imenovanega razvojnega zakona uspelo dobiti kateremu od trinajstih dobitnikov državne pomoči z območij Trbovelj, Hrastnika in Radeč − to je občin z nadpovprečno brezposlenostjo.

Naj spomnimo: na voljo so bili trije milijoni, prosilcev 31, izplen pa zgolj polovičen. MGRT je trinajstim podjetnikom dodelilo vsega 1,4 milijona evrov.

To je le sto tisočakov manj, kolikor so vlaganja v končni fazi stala Kovit. »Država nam je priznala malo manj, kot smo pričakovali, za pol milijona evrov smo najeli posojil, 400 tisočakov je bilo lastnega denarja, vsekakor pa smo državni denar pričakovali prej,« pravi lastnik in direktor družbe Kovit projekti Sandi Grm, ki je del zaveze iz naslova nepovratnih državnih sredstev že izpolnil. Na novo je odprl štiri delovna mesta, tri jih do leta 2017 še mora. O izkušnji z državno razvojno podporo, ki naj bi Zasavju do leta 2018 prinesla 30 milijonov evrov, pa pravi: »Od uradnikov z MGRT bi pričakoval večji interes za pomoč, tako pa sem imel večkrat občutek, da bi projektom raje kakšen evro več odškrnili kakor dali.«

Kovit v novi hali v teh dneh že izdeluje komponente za dve mali HE, za tretjo čaka izvedbeno dokumentacijo. Novi prostori bodo olajšali zlasti montažo in nadaljnjo obdelavo velikih, večdesettonskih komponent. Zdaj imajo odprtih za 1,4 milijona evrov naročil. Večino izdelkov prodajo na tuje, največ v Avstrijo, Švico, Belgijo in na Hrvaško; novi kupci prihajajo iz Italije in Nemčije, le doma ni povpraševanja.

Usmeritev v energetiko in industrijsko opremo za aluminijevo industrijo se je pokazala za pravo potezo, ki pa jo s 26 zaposlenimi ter približno 15 najetimi delavci in podizvajalci komaj dohajajo. »Kljub več kot 20-odstotni brezposelnosti v Zasavju ljudi, ki bi delali, ni,« ugotavlja Grm, ki letos upa na 4,5 milijona evrov prihodkov. Povprečni neto zaslužek v družbi znaša 900 evrov, Kovit pa že nekaj časa zaman išče dva usposobljena operaterja na strojih CNC.