Po mesecu in pol stavke molk obeh strani

Stavka policistov: Sindikata pričakujeta simulacije in izračune glede odprave anomalij.

Objavljeno
05. januar 2016 22.24
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Policisti, ki stavkajo od 18. novembra, od vlade še vedno niso dobili simulacije in izračune glede odprave plačnih anomalij. Zato se pripravljajo na zaostritev stavke, vendar nadaljnjih korakov ne razkrivajo. Niti z vladne strani ni novih informacij.

Odgovora, kdaj lahko pričakujemo nadaljevanje pogajanj, nismo dobili niti z vladne niti s policijske strani. Iz stavkovnega odbora policistov so nam sporočili le, da se o načrtih in odločitvah, povezanih s stavko, oba sindikata – tako Policijski sindikat Slovenije kot Sindikat policistov Slovenije – ves čas usklajujeta, vendar za zdaj ne morejo razkriti nadaljnjih potez.

Toda na policijski strani je, kot kaže, vse manj potrpljenja in razumevanja za ravnanja vlade. Stavkovni odbor policistov, ki je pred koncem preteklega leta analiziral dogajanje po mesec in pol trajajoči stavki, ugotavlja, da doslej ni bilo »resnega vsebinskega pogajalskega procesa«, čeprav je vlada na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve, ki je imela na predlog SDS na dnevnem redu aktivnosti za izboljšanje razmer za delo policije, trdila, da se s policisti intenzivno pogaja. Toda pogajanj od božično-novoletnih praznikov ni, pravijo policisti, zato so prepričani da brez zaostrovanja ukrepov ne bodo ničesar dosegli. V »zalogi« jih imajo še kar nekaj, predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je pred kratkim omenil številko 17. Zaradi stavke naj bi se doslej v proračun nateklo 3,5 milijona evrov manj, kot bi se sicer. Ko se je splošni stavki javnega sektorja spomladi 2012 pridružilo tudi 8000 zaposlenih v policiji, je bil predviden izpad prihodkov zaradi neizrečenih glob celo štiri milijone evrov na mesec.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar priznava, da je dolgoletno finančno izčrpavanje policije pustilo posledice in da je ob prevzemu mandata pred letom dni bila policija v »finančno poraznem stanju«. Za letos in leto 2017 so v proračunu namenili dodatnih 67 milijonov evrov. Policija, »katere redno delo ni primerljivo z nobenim drugim«, si po njenih besedah zasluži posebno obravnavo, za kar si prizadeva.