Po mostu čez Dobličico v Črnomlju šele po razlastitvi

Odprtje obvoznice preprečuje zaplet z zemljiščem. Nad razlastitev z upravnim sporom.

Objavljeno
02. april 2015 19.50
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Črnomelj – Čeprav po večjem delu črnomaljske obvoznice že nekaj časa poteka promet, je most čez reko Dobličico še zmeraj zaprt. Pri tehničnem pregledu so namreč ugotovili pomanjkljivosti, ki jih morajo odpraviti do sredine tega meseca. Večji problem pa so neurejena lastniška razmerja, ki so tudi predmet sodnega postopka.

Obvoznica bo v celoti odprta, ko bodo izdana vsa dovoljenja, pravijo na Direkciji republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI). Na črnomaljski upravni enoti (UE) so povedali, da je treba odpraviti manjše pomanjkljivosti pri električni in komunalni infrastrukturi, odstraniti neustrezen oporni zid v križišču ceste »S« in Kajuhove ceste, urediti brežino nad kamnito zložbo, odstraniti začasno deponijo zemeljskega materiala ter območje hortikularno urediti. Promet, ki zdaj poteka po delu obvoznice, se odvija skladno z začasnim dovoljenjem za uporabo, pravijo na UE.

Vendar to ne velja za most čez Dobličico, zato promet iz semiške strani in Gorjancev še zmeraj poteka skozi staro mestno jedro Črnomlja. Tam pogosto prihaja do zastojev, saj gre skozi približno 13.000 vozil na dan, promet in tresljaji, ki jih povzročajo težki tovornjaki, pa uničujejo objekte ob cesti. Prvi del obvoznice do tamkajšnje industrijske cone je bila predan prometu že pred sedmimi leti, z odprtjem druge faze, ki je v celoti zgrajena, pa se je zapletlo.

Gradili brez dovoljenja

Črnomaljska UE je DRSI za drugo fazo obvoznice od decembra leta 2012 do oktobra 2014 izdajala gradbena dovoljenja za vsakega od štirih odsekov posebej. Za del odseka v neposredni bližini mostu pa »investitor ni izkazal pravice graditi«, je pojasnila načelnica UE Irena Luič, zato upravnega dovoljenja niso izdali. Za kolikšno zemljišče gre in na kateri strani mostu je, nam na UE niso hoteli povedati. Po naših informacijah gre za zelo majhno zemljišče na levi strani Dobličice, ki sodi v črnomaljsko naselje Svibnik.

Na DRSI so pojasnil, da so s stranko že leta 2003 sklenili sporazum o odkupu 1954 kvadratnih metrov zemljišča, dve leti kasneje pa še aneks za dokup 271 kvadratnih metrov. Dokumenti so obojestransko podpisani in overjeni, stranki pa je bila v roku plačana odškodnina, s katero se je strinjala. Pravnomočno sta zaključena tudi oba postopka parcelacije.

V razlastitev

»Na podlagi pogodbe in parcelacije, bi stranka morala podpisati aneks o končni poravnavi in naročniku dovoliti vpis v zemljiško knjigo, česar pa ni storila. Zahteva odkup še dodatne parcele, ki pa je investitor za gradnjo obvoznice ne potrebuje in za njen nakup nima pravne podlage, saj dostop na to zemljišče ni mogoč. Razlastitveni postopek je v teku in še ni pravnomočno končan,« je za Delo pojasnil Sergij Grmek, ki pravi, da je lastnik vrednost ocenil zemljišč na 73.000 evrov, med njimi pa so tudi tista, ki so bila že plačana. Na UE so povedali, da je stranka zoper odločbo o postopku razlastitve vložila tožbo na upravnem sodišču, odškodnina za razlaščeni nepremičnini pa bo predmet druge faze razlastitvenega postopka.