V Izoli hitijo s čiščenjem po nedeljskem neurju

Vrtec L'Aquilone in Osnovna šola Danteja Alighierija bosta do nadaljnjega zaprta. Močno je prizadet tudi avtokamp Jadranka.

Objavljeno
23. oktober 2017 09.28
Kampus Livade zaradi kratkega stika (ali strele) pogorel del notranjosti
Š. J., STA
Š. J., STA
Izola − V nedeljo pozno popoldne je Izolo prizadelo neurje. Veter in toča sta oklestila drevje in to je zamašilo odtoke javne kanalizacije, zato voda ni mogla odtekati. Najbolj je prizadela območje Livad, kjer so bile ceste in pločniki poplavljeni.

Tudi v starem mestnem jedru in v Simonovem zalivu so naplavine mašile odtoke in onemogočale normalen odtok padavinskih voda. Poplavljeni so bili Sončno nabrežje, promenada pred stavbo občinske uprave, ulice, ki povezujejo Ljubljansko ulico (Istrska, Ribiška, Ob stolpu), krožišče na Trgu republike, Drevored 1. maja, Cankarjev drevored ter cesta ob avtokampu Jadranka.

Pojavljali so se številni manjši usadi in plazovi, zato je bilo zaprtih več lokalnih cest, je danes povedal poveljnik Gasilske zveze Izola Albert Godnič. Večina cest je že očiščenih in znova prevoznih.

»Imeli smo več kot 150 različnih intervencij, najzahtevnejša intervencija je bila v Univerzitetnem kampusu v Livadah, kjer je poplavilo pritlični del stavbe. Izbruhnil je tudi požar, ogenj je zajel večji del električne napeljave. Vzrok požara danes preiskujejo kriminalisti,« je še povedal Godnič.

Zaradi poplave je enota Školjka vrtca Mavrica danes zaprta, prav tako zjutraj niso sprejeli otrok v vrtcu L'Aquilone in Osnovni šoli Danteja Alighierija. »Za vse otroke, ki niso imeli varstva, je bilo poskrbljeno. Z jutrišnjim dnem bosta varstvo otrok v vrtcih in pouk v šolah potekala nemoteno,« so danes povedali na občini Izola.

V nedeljskih intervencijah je sodelovalo več kot 90 profesionalnih in prostovoljnih gasilcev, poleg Gasilske brigade Koper še prostovoljci iz Izole, Kort, Nove vasi, Sečovelj, Pirana, Hrvatinov, Dekanov, Pobegov - Čežarjev in Babičev.

Na terenu so bile do jutranjih ur navzoče tudi okrepljene ekipe Komunale Izola, ki so še pozno v noč reševale številne manjše usade, čistile večje naplavine ter ostale javne površine. Poleg gasilcev in delavcev komunalnega podjetja so izredno pripravljenost pri odpravljanju posledic neurja izkazali zaposleni v javnih zavodih in drugih ustanovah ter številni občani, ki so priskočili na pomoč sosedom.

Obseg škode še ni znan, saj bo podrobnejša analiza narejena v prihodnjih dneh, so še povedali na občini Izola.


Velik udarec za Univerzo na Primorskem Foto: Boris Šuligoj

V avtokampu tudi do 40 centimetrov vode

Deroča voda je močno prizadela tudi avtokamp Jadranka. Po besedah vodje kampa Mira Kolenšiča je bilo v času neurja precej hudo. Voda je drla z višjih delov in cest proti morju ter odnašala vse pred seboj, med drugim je po kampu nosilo tudi prometno signalizacijo z bližnje ceste ter cvetlična korita. Meteorni kanali namreč tolikšne vode niso zmogli zadrževati.

V samem kampu je bilo ponekod tudi do 40 centimetrov vode, tako da je prišla v nekatere avtoprikolice. Poplavilo je tudi recepcijo in restavracijo kampa. Neurje je poškodovalo strešno kritino, zato je voda vdirala tudi skozi streho. Posledice bodo odpravljali še kar nekaj časa, je ocenil Kolenšič.

V hotelu Haliaetum v San Simonu so za STA povedali, da je poplavilo celotno kletno etažo, garderobe, pralnico, dvorane in bazen. Danes po vsej verjetnosti tudi ne bodo imeli tople vode. Posledice še vedno odpravljajo.

V hotelu Marina je voda zajela recepcijo in pritlične prostore, namočilo je tudi nekatere sobe. Še pred prihodom gasilcev je osebju uspelo odstraniti vodo iz prostorov. Je pa bilo po besedah vodje hotela Ivice Evačić vse skupaj precej stresno.