Po poletju v nov vrtec, a ne vsi otroci

V novi stavbi brežiškega vrtca bo prostora za 20 od predvidenih 23 oddelkov.

Objavljeno
12. maj 2014 23.29
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Brežice – Gradnja brežiškega vrtca bo kljub začetni dvomesečni zamudi dokončana do julija, odprtje pa je načrtovano za 29. avgust. V novogradnji bo zmanjkalo prostora za tri oddelke malčkov, čeprav bo v njej 20 igralnic – sedem več kot doslej.

»Glede na vpis predvidevamo, da bo vrtec v novem šolskem letu obiskovalo okoli 400 otrok. Trije oddelki bodo tako še naprej organizirani v dislocirani enoti Oblaček v bližnjem bloku,« je dejala ravnateljica Ana Kupina. Prvega septembra lani je bilo v vrtec vpisanih manj kot 400 otrok, zdaj jih je 410.

Kupina pravi, da po izkušnjah iz zadnjih let pričakujejo, da bodo januarja morali pripraviti 24. oddelek: »V tem primeru bomo najverjetneje znova koristili občinske prostore v pritličju bloka v Trnju.«

Uporabna površina novega kompleksa se bo s prejšnjih 1,75 kvadratnega metra na otroka v starejšem starostnem obdobju oziroma s treh kvadratnih metov za mlajše povečala na skoraj štiri kvadratne metre na otroka; za zunanje igrišče bo ob atriju namenjen tudi del nadstreška.

Število otrok se še vedno povečuje

Na lokaciji starega vrtca bi z upoštevanjem omenjenega standarda težko zgradili objekt z več kot 20 igralnicami, poleg tega to verjetno niti ne bi bilo racionalno.

Brežiški vrtec je eden redkih v državi, ki se mu število vpisanih otrok še povečuje, a se bo po napovedih ravnateljice trend kmalu obrnil: »Predvidevamo, da bomo oddelke na dislociranih lokacijah imeli še približno tri leta. Leta 2008 smo imeli okoli 80 na novo vpisanih otrok, od takrat jih imamo na generacijo 100.«

Še leta 2003, ko je bila stopnja vključenosti otrok v vrtce v občini krepko pod današnjimi 90 odstotki, je bilo v letniku, ki je zapuščal predšolsko izobraževanje, vpisanih le 54 otrok.

Gradbinci so od začetka del konec maja lani nadomestili dvomesečno zamudo zaradi prvotno neuspešne prijave občine na razpis za evropska sredstva. Po včeraj podpisanih zadnjih dveh velikih pogodbah, za nabavo notranje opreme in zunanjih igral, strošek naložbe ne bo presegel ocenjene vednosti 5,7 milijona evrov. Občina bo prispevala 3,5 milijona evrov, EU-sklad za regionalni razvoj pa 2,2 milijona evrov.