Po prijavi mobinga jima grozi odpoved

Delovnih mest za Vidonjo in Ujčičevo s sistemizacijo ni več.

Objavljeno
25. oktober 2016 22.52
TIČAR Igor, rektor mariborske univerze, 5.10.2016, Maribor [igor tičar, mariborska univerza]
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Kot kaže bosta Alen Vidonja in Petra Ujčič, ki sta zoper nekdanjega glavnega tajnika univerze Teodorja Lorenčiča vložila prijavo zaradi mobinga, ostala brez službe. Njuni delovni mesti sta namreč pred ukinitvijo.

Oba sta na delovnem mestu pomočnika glavnega tajnika – na tej funkciji je Lorenčiča maja letos zamenjal Mladen Kraljić – in sicer je bila Ujčičeva pristojna za finančne, Vidonja pa za pravne zadeve. Sistematizacija delovnih mest, ki bo začela veljati že prihodnji teden, predvideva spremembo oziroma ukinitev pravnega in finančnega oddelka. Po nekaterih podatkih je v ozadju sprememb menda prav Lorenčič. Postopki so tudi v nasprotju z odlokom o preoblikovanju Univerze v Mariboru, saj bi moral take postopke voditi in potrditi upravni odbor.

Delovni inšpektorat je ugotovil, da z ukinjanjem oddelka za pravne, kadrovske in splošne zadeve ter oddelka za gospodarske in finančne zadeve rektor rigorozno posega v organizacijsko strukturo, taki posegi pa niso ne v izključni pristojnosti njega ne glavnega tajnika.

Zgodili pa sta se še dve nenavadni spremembi, in sicer povišanje Teodorja Lorenčiča, ki je postal pomočnik glavnega tajnika za promocijo, Mirjana Babić, dosedanja vodja kabineta rektorja, ki je bila prav tako deležna očitkov o mobingu, pa je postala pomočnica glavnega tajnika za kakovost. Na visokošolskem sindikatu so novo sistematizacijo prejeli v vpogled in jo ocenili negativno, vendar to ne bo ustavilo njegove implementacije. Od glavnega tajnika Mladena Kraljića so prejeli odgovor, da gre le za »racionalizacijo in optimizacijo delovnih postopkov«. O očitkih, da je spremembe pripravil prav Lorenčič, pa Kraljić pravi, da je imel med pripravo gradiva vse pristojnosti glavnega tajnika, zato v tem ni nič spornega.

Petra Ujčič je bila nedosegljiva, saj je menda na bolniškem dopustu, Alen Vidonja pa je dejal, da je takšno ravnanje značilno za Igorja Tičarja. »To je njegov način vodenja univerze. Žal sem bil naiven in sem iskal zaščito pred šikaniranjem prav pri rektorju, ki je ne nazadnje odgovoren za nastale razmere,« pravi Vidonja. Po njegovih besedah bo ceno izgube delovnega mesta z veseljem plačal, če se to v prihodnosti ne bo več dogajalo, vendar o tem dvomi.

Rektor Tičar v odgovorih na naša vprašanja trdi, da so se spremembe v sistemizaciji zgodile zaradi racionalizacije, večje učinkovitosti, preprečevanja korupcijskih tveganj, izboljšanja nadzora ter optimizacije procesov. Pravi, da so vsi zaposleni na delovnih mestih, na katera se nanaša sistemizacija, ustrezno obravnavani in da bodo po najboljših močeh poskrbeli za njihove potrebe po zaposlitvi.