Po Robniku nihče drug kot znova ... Robnik

Preobrat v SSK Mislinja: Slovenjgraška upravna enota o isti zadevi dvakrat odločila povsem različno.

Objavljeno
22. april 2016 22.11
SSK MISLINJA
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Mislinja – Po komaj enomesečnem vodenju Smučarsko skakalnega kluba v Mislinji je moral nekdanji velenjski skakalec Milan Živic ta teden spet predati posle staremu predsedniku Viktorju Robniku. Upravna enota (UE) v Slovenj Gradcu je spremenila svojo prvotno odločitev in na podlagi izredne skupščine, ki jo je Robnik sklical konec maja lani, ker je večina članov kluba za predsednika marca izvolila Živica, klub vrnila pod Robnikovo okrilje.

Slovenjgraška UE je v tej zadevi letos odločila dvakrat; po enajstih mesecih dokazovanj, da je Milan Živic zakoniti zastopnik kluba, in po posredovanju ministrstva za notranje zadeve je najprej ugodila Živicu, le mesec dni pa je UE potrebovala, da so vodenje kluba vrnili Robniku. »Odločitev UE nas je presenetila. Izredna skupščina, na podlagi katere je bila sprejeta, je bila sklicana neveljavno, zato so neveljavni tudi vsi njeni sklepi. Viktor Robnik v času sklica ni bil več predsednik Smučarsko skakalnega kluba Mislinja SSK. Po zakonu o društvih pa mora društvo, ki spremeni ime, zastopnika ali naslov društva, zahtevo o registraciji sprememb vložiti najkasneje v 30 dneh, ne pa skoraj leto dni po tem,« je ogorčena skupina staršev okoli Milana Živica, ki se je na odločbo upravne enote že pritožil. Načelnica UE Irena Sešelj očitkov, da je bila skupščina, na podlagi katere so za predsednika kluba ustoličili Robnika, neveljavna, ni komentirala, za Delo je povedala le, da so 7. marca prejeli vlogo Viktorja Robnika za spremembo zakonitega zastopnika in sedeža društva na podlagi izredne skupščine z dne 21. 5. 2015 in mu na tej podlagi kot registracijski organ izdali o tem odločbo. Da je bila skupščina, kjer je bil za predsednika SSK izvoljen Živic, izpeljana po vseh pravilih, je potrdilo tudi ministrstvo za notranje zadeve.

Trener bo znova sin

A kljub temu je skupina petih staršev očitno izgubila boj proti Viktorju Robniku. Pravico bi morali iskati na sodišču, kamor pa se zaradi velikih sodnih stroškov in dolgotrajnosti postopkov ne bodo zatekli; tudi zaradi groženj iz Robnikovega tabora, za katere pa starši pravijo, da bi jih težko dokazali, saj so bile izrečene na štiri oči. Viktor Robnik ni hotel odgovarjati vprašanja Dela, njegovi odvetniki pa so sporočili, da zato nimajo pooblastil. Na facebooku je Robnik objavil, da vodstvo kluba in on sam zavestno nista odgovarjala na neresnice in naročeno blatenje po slovenskih medijih. »Vesoljni Sloveniji, ki je brala in poslušala neresnice iz ust Velenjčana, ki ni bil nikoli član SSK Mislinja in njegovih najožjih podpornikov, še posebno pa Mislinjčanom člani kluba sporočamo: da se je sedež kluba vrnil na Gozdarsko cesto 16 (Robnikov dom, op. p.) in da je zakoniti zastopnik kluba spet Viktor Robnik s predsedniškim mandatom do leta 2019,« so zapisali v sporočilu. Hkrati sporočajo, da ponovno včlanjujejo otroke v klub, kjer bodo »pod strokovnim vodstvom že dokazano uspešnega trenerja (Robnikovega sina, op. p.) osvajali veščine smučarskih skokov«.

V klubu pod njegovimi pogoji

Med otroci, ki jih Robnik vabi pod svoje okrilje, ne bo petih mladih skakalcev iz 'uporniškega tabora', saj je, kot pravijo njihovi starši, med njimi preveč globok prepad. Robnik ne pravi, da niso dobrodošli, a je poudaril, da bodo tako otroci kot njihovi starši v klubu morali delovati pod njegovimi pogoji. Starši imajo do konca aprila možnost, da otroke včlanijo v drug klub, a za to potrebujejo izpisnico, ki jo mora podpisati Robnik. Najbližji skakalni klub je v Velenju, kjer bo peterica najverjetneje prosila za sprejem. Milan Živic, lastnik vulkanizerstva in avtopralnice v Velenju, ki je še pred dnevi napovedal oster boj za pravico, se je pod težo pritiskov čez noč umaknil. »V klub nisem prišel zaradi denarja, ampak zato, ker sem resnično želel pomagati otrokom,« je dejal Živic, ki pravi, da najbrž ni naključno, da so imeli v podjetju v zadnjem mesecu več inšpekcijskih pregledov. Starši peterice otrok kljub vsemu upajo, da se z Robnikom ni dogovoril še za umik pritožbe na upravni enoti. Živic je kot smučarski skakalec svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu dosegel s 14. mestom, ko je leta 1998 debitiral v Planici.

»Samo čudim se lahko, da je upravna enota v Slovenj Gradcu o isti zadevi dvakrat različno odločila. A kaj narediti v tej situaciji? Nisem prepričan, da si Viktor Robnik zasluži takšno pozornost. Pametnejši odneha,« je povedal Ljubo Jasnič iz Smučarske zveze Slovenije in peterici mladih skakalcev in njihovim staršem iz Mislinje obljubil vso pomoč in podporo pri sprejemu v velenjski skakalni klub.