Po sestanku z AAG v pogajanjih o Magni »previdno optimistični«

V Alpe Adria Green o sestanku s Sovičem molčijo, Čufer v nemilosti, a ne v okoljskem centru AAG.

Objavljeno
05. september 2017 19.45
Posodobljeno
05. september 2017 19.45
Transparent, na železniškem mostu, v podporo Magni, 3.9.2017, Maribor [magna, maribor]
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Ljubljana – Boris Sovič in Alojz Križman sta se po sestanku s predstavniki nevladne organizacije Alpe Adria Green (AAG) na temo Magne v Mariboru danes vračala »previdno optimistična«. Nasprotno je bil bolj nejevoljen Gorazd Marinček iz E-foruma. Šele popoldne so mu obljubili »modificirano različico sporazuma« z Magno. Ali ga bo podpisal, bo jasno jutri, v nasprotnem primeru bo vložil preventivno pritožbo.

O sklepih s sestanka v AAG nihče od udeležencev ne želi govoriti javno. Po besedah nekdanjega mariborskega župana Borisa Soviča so se dogovorili, da izjav ne bodo dajali.

Bolj zgovoren je bil Gorazd Marinček, ki je že dopoldne pričakoval, da bo izvedel, kdaj in kje bodo podpisali sporazum o vsebini okoljskega soglasja za Magno. Že v petek so njegov prevod iz Gradca posredovali na sedež korporacije v Kanado.

»Niti enega obvestila nisem prejel od gospoda Križmana, ki je bil do petka sicer natančen sogovornik,« je dopoldne dejal Marinček. Malo po 15. uri je imel boljše informacije: Alojz Križman mu je različico sporazuma v angleščini in slovenščini obljubil ob 18. uri. »Če se bom z vsebino strinjal, bo podpis lahko v sredo. Ker traja ciklus usklajevanja do Kanade prek Avstrije in nazaj tri dni, bom v primeru nesoglasja pritožbo vložil preventivno in jo po podpisu usklajenega dogovora umaknil,« pravi Marinček, ki se še vedno čudi, da slovenski okoljski uradniki v primeru Magne ne privolijo v koncept delnega okoljevarstvenega dovoljenja: »Če je to sprejemljivo za Madžare, zakaj ni za nas?«

Državljana ali lobista?

Sovičevo in Križmanovo posredovanje za Magno v AAG, ki je poleg E-foruma edina nevladna organizacija, ki še omenja možnost pritožbe na okoljsko soglasje, že postavlja vprašanja o njuni vlogi: sta le zaskrbljena prebivalca Maribora ali lobista Magne? Sovič, ki na Štajerskem velja za enega redkih poštenih politikov, se je za Delo na špekulacije odzval: »To so neumnosti. S profesorjem Križmanom sva se angažirala zgolj iz dobrih namenov, da tako pomemben razvojni in socialni projekt za Maribor ne pade. Prizadevava si za kompromis med okoljevarstvenimi zahtevami in razvojno-socialnimi potrebami območja, od koder prihajava.«

Notranji spor v AAG

Na Magnino investicijo v Sloveniji meče slabo luč tudi notranji spor v AAG. Član upravnega odbora (UO) Božo Dukič je kolego odbornika Andreja Čuferja obtožil, da je poskusil vzpostaviti poslovni stik z Magno, še preden je na UO podprl pritožbo na okoljsko soglasje. Čufer je direktor zasebnega podjetja Orbipark, ki se ponaša z lastno tehnologijo gašenja z zrakom z nižjo vsebnostjo kisika. Po obtožbah je za Delo izjavil, da je zaradi svojih stališč v zadevi drugi tir – ta so bliže alternativi z Jožetom Duhovnikom in Vilijem Kovačičem na čelu – v delu javnosti v nemilosti.

Čufer priznava, da je vzpostavil stik z Magno, ker ga je zanimal sistem gašenja, ki ga ta načrtuje v bodoči lakirnici v Hočah. Sogovornika v Magni je seznanil, da obstajajo tudi boljši sistemi gašenja od načrtovanih. Zanika pa, da bi šlo v tem primeru za prodajo gasilnih sistemov in da glasovanje za pritožbo na UO ni povezano s poslom, ampak z bojaznijo, da bi se ponovil Kemis.

V AAG o Čuferjevih potezah ne želijo soditi. Predsednik Vojko Bernard je za Delo na vprašanja, ali je bil kot predsednik AAG obveščen o Čuferjevih stikih z Magno, ali se mu karkoli v tej zadevi zdi sporno in ali bo kakorkoli poskušal zaščititi integriteto AAG, odgovoril, da razen zapisov v časopisih nima nobenega dokumenta o primeru Orbipark. »AAG bo eventualno ukrepal takoj, če nam bodo posredovani uradni dokumenti in eventualna prijava po kazenskem zakoniku, ne pa časopisni odrezki,« je dodal.