Po stečaju matere potopili še hčerko

Na pogorišču v Otiškem Vrhu s potopljeno Iverko v treh mesecih ob službo 105 ljudi.

Objavljeno
23. junij 2016 21.04
Tovarna ivernih plošč, 16.5.2016, Otiški vrh pri Dravogradu [tovarna ivernih plošč, lesna industrija, les]
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Otiški Vrh – Tri mesece po stečaju edine slovenske tovarne ivernih plošč v Otiškem Vrhu, zaradi katerega je izgubilo zaposlitev 85 ljudi, se je potopilo še njeno hčerinsko invalidsko podjetje z 20 zaposlenimi. Od stečajne upraviteljice Jožice Vindiš bodo odpovedi dobili danes.

Direktorica Lesne - Jelke Nina Mauhler je povedala, da so zaposlenim še pred predlogom za stečaj izplačali plačo in sorazmerni del regresa. Stečaj, ki ga bo vodila Jožica Vindiš, je bil po njenem neizogiben, saj so po stečaju matičnega podjetja, za katerega so opravljali storitve varovanja, neuspešno iskali alternativne programe. »V to smer smo delovali še v času, ko je obratovalo matično podjetje, a lastniki tovarne se niso strinjali z nobenim našim predlogom,« je povedala Mauhlerjeva.

Tovarno bi takoj oddal

Velikansko območje podjetja ob glavni cesti med Slovenj Gradcem in Dravogradom bo tako samevalo, dokler stečajni upravitelj tovarne ivernih plošč Marko Drobež zanjo ne bo našel najemnika ali kupca. A pot do tja ne bo lahka, niti kratka, saj se je včeraj iztekel šele rok za prijavo terjatev upnikov. Marko Drobež pravi, da je pripravljen tovarno takoj oddati v najem, če bi kdo za to pokazal interes. »Opravil sem šest ogledov z interesenti za najem iz Slovenije in enega iz Italije. Od zadnjega sem prejel tudi pismo o nameri, a še vedno nimam informacij, koliko ljudi bi bil pripravljen zaposliti, kakšen interes bi imel za naložbe in podobno,« je pojasnil Drobež, ki bo pri odločitvi za najem ali prodajo moral sodelovati z avstrijsko lizinško družbo Heta Asset Resolution, ki je lastnica kontinuirane stiskalnice za izdelavo ivernih plošč.

Stiskalnica je »srce« tovarne in brez nje proizvodnja sploh ni mogoča. Po Drobeževih besedah se je s predstavniki Hete sicer sestal, a se ne odzivajo na njegove zahteve, da bodo morali sodelovati pri plačevanju stroškov za stiskalnico, ki nastajajo kljub stečaju. Prosili smo jih za pojasnila, a so iz Heta Asset Resolution sporočili le, da v skladu z dobro poslovno prakso podrobnosti posameznih poslov ne komentirajo.

Stiskalnica vredna vsak dan manj

Neuradno smo izvedeli, da je Hetin interes stiskalnico prodati, še najraje kupcu, ki bi jo obdržal na lokaciji v Otiškem Vrhu, saj je demontaža 200 metrov dolge linije tehnično izjemno zahtevna in draga. Ker vrednost stroja zmogljivosti 300.000 kubičnih metrov ivernih plošč na leto pada z vsakim dnem, ko ne obratuje, mrzlično iščejo kupca, kar dokazuje tudi objava oglasa na enem izmed portalov. Hetine namere o prodaji poznajo tudi v novoustanovljeni Družbi za upravljanje z gozdovi. Naj spomnimo, da so si na Koroškem prizadevali, da bi dobili njen sedež, potem ko ga niso, pa so začeli lobirati vsaj za njegovo ekspozituro.

Marko Drobež še nima cenitve premoženja tovarne, a pravi, da mu je že jasno, da ga bo bolj malo. Poznavalci razmer v tovarni ivernih plošč trdijo, da je vsa oprema z izjemo stiskalnice zastarela. Tudi količina lesne zaloge okoli tovarne daje napačen vtis o veliki vrednosti. Stečajni upravitelj ocenjuje, da je vredna le okoli 250.000 evrov, direktorica Lesne - Jelke pa pravi, da gre za majhne količine, ki bi jih tovarna zmlela v iver in stisnila v iverne plošče v treh dneh. »V najboljših časih je v tovarno vsak dan pripeljalo do 80 kamionov, polnih lesa,« je razložila Mauhlerjeva.

Na Koroškem je razočaranje nad stečajem nekoč uspešne tovarne z dolgo tradicijo veliko. Sprašujejo se, zakaj so jo prodali ravno Turkom, in ne kakšnemu drugemu partnerju, ki je za tovarno ponujal celo več in bi se morda izkazal za boljšega gospodarja. Prizadeti pišejo anonimke, proti zadnji upravi podjetja, ki jo je vodil Dušan Mežnar, so vložene kazenske ovadbe, veliko žaljivk leti tudi na stečajnega upravitelja Drobeža, ki čaka na ugotovitve Fursovega inšpekcijskega nadzora za leti 2014 in 2015. Napoveduje, da bo ukrepal skladno s svojimi pristojnostmi, če bi kazalo na morebitna kazniva dejanja nekdanjega direktorja. Obtožbe, da hoče podjetje poceni prodati znanemu kupcu, zavrača in pravi, da bi bil vesel vsakršne gneče za nakup, ki pa je ni.