Po številnih krajih klestila toča, Arso razglasil alarm

Po državi je padala toča, Arso v severni in severovzhodni Sloveniji razglasil oranžni alarm.

Objavljeno
01. april 2015 13.50
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Ljubljana - V glavnem mestu in marsikje po državi je padala toča. Po napovedih vremenoslovcev bodo sunki vetra v severni in severovzhodni Sloveniji danes lahko presegli 70 kilometrov na uro, zato je Agencija RS za okolje (Arso) za to območje razglasila oranžno stopnjo ogroženosti. Vetrovno naj bi bilo do vključno četrtka.


Veter je sicer ponekod že v torek povzročil nekaj škode, je sporočil Center za obveščanje RS (CORS). Močen sunek vetra je v torek delno razkril strehe treh stanovanjskih objektov v naselju Rače. V občini Starše pa je podrl drevo. Veter je podiral drevesa še na območju občin Ptuj, Videm in Ribnica na Pohorju.

Na Dolenjskem je veter na starejši hiši v Novem mestu odtrgal okensko krilo. Gasilci so zaradi nevarnosti padajočih predmetov in ogrožanja pešcev z objekta odstranili tri okenska krila. V Trebnjem je razkril del strehe starejšega zapuščenega objekta, v njegovi okolici pa podrl drevo na lokalno cesto, še poroča CORS.

Kako kaže za praznike?

Slovenijo v prihajajočih velikonočnih praznikih čaka hladnejše vreme z občasnimi padavinami konec tedna. Padavin bo manj, kot je najprej kazalo, zato je tudi sprva predviden sneg v nižjih legah manj verjeten, je za STA povedal vremenoslovec Andrej Velkavrh.

V prihodnjih dneh bo vreme spremenljivo, a ne tako kot danes, pravi Velkavrh. V četrtek bo sprva deloma sončno, nato zmerno oblačno in vetrovno. V noči na petek bodo ponekod prehodno manjše padavine, sledilo bo bolj sončno vreme. Manjše padavine bodo predvidoma tudi v soboto in nedeljo, a jih bo precej manj, kot je še kazalo dan ali dva nazaj, je pojasnil vremenoslovec na agenciji za okolje Andrej Velkavrh.

»Bo pa bolj sveže. Temperature bodo samo okoli deset stopinj Celzija, tako da ne bo tako toplo, kot je bilo doslej«, je dejal Velkavrh.