Počasno prekrivanje strupene zemlje

Nevarni izkopi pri celjski tovorni železniški postaji so po treh mesecih le ustrezno zaščiteni.

Objavljeno
21. julij 2017 14.59
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Podjetje Lugariček je kot podizvajalec podjetij SŽ ŽGP in CGP Novo mesto, ki za Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI) za 36,7 milijona evrov posodabljata železniško progo med Zidanim Mostom in Celjem ter potniško in tovorno postajo v Celju, končno ustrezno zaščitilo nevarne in s težkimi kovinami in katranom onesnažene izkope. Trajalo je kar tri mesece.

Na smrad in sumljiv videz zemeljskih izkopov na nekdanjem območju celjske stare industrije so že februarja opozorili občani in Civilne iniciative Celja. Nadzorniki del in DRSI so sicer takoj ustavili dela in naročili analize, ki so potrdile, da izkopi vsebujejo nevarne vsebnosti kadmija, svinca, arzena in katranov. S folijo jih je prekril podizvajalec, podjetje Lugariček, a je Cvetka Ribarič Lasnik z Inštituta za okolje in prostore Celje, ki za DRSI pogodbeno izvaja okoljski nadzor in svetovanje, že aprila opozorila, da zaščita ni primerna. Folija ni bila odporna proti UV-žarkom, cefral jo je veter, odvodnjavanje ni bilo narejeno. »Lugariček je že marca prejel ponudbo podjetja Sinteza Lining iz Celja za dobavo ustrezne prekrivne folije s certifikati, njeno obtežitev in ureditev drenaže, a se je na lastno pest odločil za cenejšo in nestrokovno izvedbo,« je pojasnila Ribarič Lasnikova.

Kaj bo z zemljo, še ni znano

S sedanjo izvedbo prekritja nevarnega odpadka, kar onesnažena zemlja po vseh merilih je, je Ribarič Lasnikova zadovoljna. Dodaja, da je bilo treba nanjo tako dolgo čakati verjetno zato, ker je tovrstno folijo treba pri proizvajalcu v Italiji naročiti in počakati na izdelavo. Na vprašanje, do kdaj bosta že urejena deponija izkopov in druga, ki jo na gradbišču še pripravljajo, lahko ostali, pa odgovarja: »Zemlja bo tako zaščitena ostala vsaj leto dni. Po uredbi o odpadkih jo lahko investitor na gradbišču skladišči največ tri leta, če jo bo predelal oziroma očistil, če jo bo odpeljal, pa največ 12 mesecev. Za katero izmed možnosti se bo DRSI odločil, še ni znano.

Na DRSI so že izdelali oziroma pridobili več različic predelave nevarne zemlje, zdaj pa proučujejo njihove finančne, ekonomske in časovne lastnosti. Za eno izmed njih se bodo odločili do septembra, potem pa bodo morali na novo izdelati tudi načrt ravnanja z odpadki. Tako predelava, torej čiščenje zemlje, kot odlaganje nevarnega odpadka nista poceni. Cena za tono oddane zemlje pooblaščenemu izvajalcu lahko seže tudi do 2000 evrov.