Poceni karte rešile Peco in Kope

Smučarska sezona je zagotovljena, saj so na Peci prodali več kot 2000, na Kopah pa 530 sezonskih vozovnic.

Objavljeno
20. oktober 2014 23.15
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec, Pliberk – Priljubljenima koroškima smučiščema na Kopah in Peci je zaradi finančnih težav grozilo, da bosta v prihajajoči sezoni ostali zaprti, a bodo kljub vsemu lahko na obeh tudi prihodnjo zimo zagnali naprave. Akciji prodaje močno znižanih sezonskih vozovnic, s katerimi so poskušali zagotoviti zagonska sredstva, sta namreč na obeh smučiščih naleteli na odličen odziv.

V reševanje smučišča Peca so se, potem ko ga deželi Koroški ni uspelo prodati niti za simboličen en evro in mu je grozilo zaprtje, vključile občine z obeh strani meje, ki so združene v Geopark Karavanke. Na pobudo pliberškega župana in predsednika omenjene skupnosti Stefana Visotschniga ter župana Žitare vasi in deželnega poslanca Jakoba Straussa so začeli akcijo predprodaje sezonskih vozovnic po precej znižanih cenah – 150 evrov za posameznike in 300 evrov za družine.

Kot je povedal Visotschnig, jim je načrt uspel, saj so doslej prodali že več kot 2000 vozovnic, predprodaja pa bo potekala še vse do zagona naprav. Računajo še na izkupiček od prodaje dnevnih kart, a so pri ocenah skromni - pričakujejo, da jih bodo prodali med 7000 in 8000, čeprav so jih v lanski zelo slabi sezoni prodali 13.000. Nekaj denarja bo s subvencijami dodala še dežela Koroška, tako da bodo zbrali skupaj 650.000 evrov. Do smučišč na gori bo vozila gondola, le tistega v dolino ne bodo umetno zasneževali.

Čeprav je prihajajoča sezona zagotovljena, je to le začasna rešitev, trajnejšo naj bi prinesel javno-zasebni konzorcij, ki ga bodo ustanovili marca in bo prihodnje leto prevzel upravljanje Pece. »Obljuba dežele Koroške, da bo morebitnemu kupcu poravnala vse stare dolgove smučišča, ostaja,« poudarja Stefan Visotschnig.« V konzorcij bo vključenih okrog 12 zasebnikov, osem jih je že odločenih, preostali ponudbo še preučujejo. Novi upravljavci bodo razbremenjeni dolgov lahko denar namenili naložbam, ki jih po Visotschnigovih besedah Peca nujno potrebuje, predvsem v posodobitev smučišča, spremljevalnih objektov, označb, gostinske in turistične ponudbe. »Dodaten zagon bo Peca dobila tudi v poletni sezoni, z novo kolesarsko potjo Petzen Flow Country Trail, to bo kolesarski bum,« je prepričan župan Pliberka.

S predprodajo ugodnih sezonskih vozovnic so bili uspešni tudi na Kopah. Boštjan Paradiž, direktor hotelske družbe Vabo, ki na Kopah trži tudi smučarske pakete, je povedal, da so prodali že 530 sezonskih vozovnic (lani le 300). »To je velik napredek, tudi odziv podjetij je odličen. Potrudili se bomo, da bodo naprave pravi čas delovale. Če bodo temperature dopuščale, bi lahko začeli zasneževati že v sredini novembra,« napoveduje Paradiž.