Počitniške prometne kolone naj ne bodo vzrok za slabo voljo

Ob začetku počitnic se na slovenskih avtocestah začne poletno obdobje povečanega prometa čez našo državo.

Objavljeno
01. julij 2016 07.37
Posodobljeno
01. julij 2016 07.37
A. S. H.
A. S. H.

Ljubljana − Zaradi začetka počitnic v Avstriji, na Češkem, Slovaškem in Belgiji je danes predviden močno povečan promet od Avstrije proti Hrvaški, predvideni so zastoji tudi proti Gruškovju, predvsem na koncu štajerske avtoceste v Dražencih. Ker bodo na tem delu zaradi gradbišča in predvidenega povečanega prometa v prihodnjih koncih tedna tudi zelo dolgi zastoji, voznikom že zdaj predlagamo, da preučijo in uporabijo alternativne poti, sporočajo iz Prometno-informacijskega centra Republike Slovenije.

Poletna omejitev za tovorna vozila


V turistični sezoni velja od zadnjega konca tedna (sobota in nedelja) v juniju pa do vključno prvega konca tedna (sobota in nedelja) v septembru v letu 2016. Od 25. junija do 3. septembra velja torej prepoved:

• ob sobotah od 8. do 13. ure,
• ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure.

Na primorskih cestah velja omejitev:

• ob sobotah od 6. do 16. ure,
• ob nedeljah, praznikih ter dela prostih dnevih pa od 8. do 22. ure.

Predvidena dela na slovenskih cestah

Severna ljubljanska obvoznica

V okviru obsežnih obnovitvenih del na delu severne ljubljanske obvoznice bo danes popoldne Dars začel izvajati aktivnosti za vzpostavitev zapore tipa 2+2, ki bo predvidoma vzpostavljena najkasneje do ponedeljka, 4. 7., zjutraj. Od takrat bo tudi zaprt priključek Dunajska kraka A in B ter priključek Industrijska cona Šiška.

Dela med priključkoma Lj. sever (Celovška cesta) in Tomačevo bodo trajala do druge polovice septembra. Med obnovitvenimi deli bo promet urejen še vedno po dveh, sicer zoženih prometnih pasovih v vsako smer ter ob omejeni hitrosti vožnje 60 km/h. Možni so zastoji, zato voznikom svetujemo, da načrtujejo daljši potovalni čas. Promet za tranzitna tovorna vozila nad 7,5 tone med Štajersko in Primorsko in nasprotno je preusmerjen na vzhodno in južno ljubljansko obvoznico.

Gorenjska avtocesta
Predor Karavanke


V okviru geoloških raziskav pred gradnjo druge cevi bodo še naprej redne dnevne polurne zapore proti Avstriji. Zgodile se bodo predvidoma ob 7., 15. ter 23. uri. Občasno lahko nastane zastoj tovornih vozil.

Opozarjamo na predvideno povečano število tovornih vozil pred predorom Karavanke proti Avstriji v ponedeljek.

Napotki za vse, ki se odpravljate na daljšo vožnjo

Ob začetku počitnic se na slovenskih avtocestah začne poletno obdobje povečanega prometa čez našo državo. Zato vsem, ki se boste v tem času znašli na naših avtocestah, priporočamo predvsem strpnost, preverite stanje na cestah, bodite pozorni na prometne konice ob neobičajnem času, imejte pomembne stvari vedno pri roki, vozite zmerno, načrtujte pot in postanke, spremljajte vremensko napoved, v vozilu pa imejte stalno dovolj tekočine.