Počivavškova skupina zapustila pogajanja

Javni sektor: Koordinacija stavkovnih odborov, nezadovoljna z vladnimi odzivi, želi, da se vključi premier Marjan Šarec
Fotografija: Sindikati javnega sektorja napovedujejo stavkovni val od 4. do 6. decembra, če ne bodo našli skupnega jezika z vlado. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Sindikati javnega sektorja napovedujejo stavkovni val od 4. do 6. decembra, če ne bodo našli skupnega jezika z vlado. Foto Jože Suhadolnik

Ljubljana - Pogajanja med vlado in koordinacijo stavkovnih odborov, ki jo vodi Jakob Počivavšek - ki sta bila že doslej najbolj daleč vsak sebi od vseh treh skupin, ki še ne stavkajo - so še zaostrila, in sicer do te mere, da jih je koordinacija, v kateri je že 18 stavkovnih odborov, danes zapustila.

Po besedah Jakoba Počivavška, so pogajanja prekinili, ker je vlada zavrnila njihov predlog, kako se bo reševalo "porušena razmerja, ki bi bila lahko povzročena z izjemami, za katera se je vlada dogovorila z nekaterimi sindikati".

"Ob dvigih za nekatera delovna mesta v posameznih dejavnostih, bi bilo treba po istih kriterijih pregledati celoten javni sektor in ugotoviti, ali obstaja razlog, da bi tudi drugim delovnim mestom dvignili plače. Vlada na to ni pristala. Nerazumljivo je, da je na tej točki zaostrila," je komentiral Počivavšek.

Na vprašanje, ali imajo, ko govorijo o dogovorjenih izjemah, v mislih šolnike, je odgovoril, da da in tudi na druge. "Ne postavljamo pod vprašaj, ali so izjeme utemeljene, temveč zahtevamo, da se vse gleda po istih vatlih," je poudaril Počivavšek. Po njegovem mnenju je sicer preuranjeno govoriti, kaj pomeni njihov odhod za nadaljnji potek pogajanj.

S tem, da je vlada zavrnila njihov predlog bodo seznanili organe stavkovnih odbor, ki se bodo potem odločali, kako naprej.

So pa vladno stran pozvali, da bi bilo morda smotrno, da se na tej točki v pogajanja vključi tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

Preberite še:

Komentarji: