Kiparski simpozij: Pod novim vodstvom spet do Forme vive

S tremi kipi bodo oplemenitili lucijski Park Sonce. Kiparje med delom obiskujejo mimoidoči in šolarji.

Objavljeno
26. september 2015 14.51
Forma Viva 2015
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Na delovišču Forme vive na Seči je spet živahno: trije mojstri Italijan Renzo Durante, Miha Pečar in Marko Zelenko vsak dan klešejo, brusijo, režejo v trd istrski marmor iz Kanfanarja. Kar prejšnjemu vodstvu Obalnih galerij ni uspelo, je uspelo novemu pod vodstvom Jelke Pečar: po štirih letih premora do sredine oktobra poteka 29. mednarodni kiparski simpozij, z nastalimi kipi bodo obogatili Park Sonce.

Prvi Mednarodni kiparski simpozij je bil v Portorožu in Kostanjevici na Dolenjskem že leta 1961. Pred štirimi leti so v Portorožu praznovali 50. obletnico. V času neprekinjenega delovanja je 144 umetnikov izdelalo 147 kipov, ki se jim bodo zdaj pridružili še trije. Simpozij je bil leta 2013 odpovedan, saj je tedanja ravnateljica Obalnih galerij Piran Lilijana Stepančič ocenila, da zavod nima dovolj denarja za takšno akcijo. Letos je med postopkom za njeno razrešitev svet zavoda med njeno daljšo odsotnostjo zaradi bolniške odločil, da se simpozij nadaljuje.

Na majski razpis se je prijavilo enajst kandidatov, idejne rešitve jih je zatem oddalo osem, med katerimi je štiričlanska žirija v sestavi arhitekt Jernej Šipoš, akademski kipar Metod Frlic, galerist Gorazd Senčar in likovna kritičarka Majda Božeglav Japelj izbrala tri omenjene avtorje. »Izbirali smo na podlagi predloženih idejnih rešitev kiparske intervencije v parku. Nezanemarljiv element pri izbiri so bile tudi njihova likovna izobrazba in pretekle stvaritve,« je pojasnila kustosinja iz Obalnih galerij Piran Majda Božeglav Japelj.

Iščejo mladostno inovativnost

Letošnja dela nastajajo posebej za lucijski mestni Park Sonce. Poleg tega je simpozij namenjen uveljavljanju mlajših avtorjev, zato ima kiparsko snovanje dodatek v naslovu Forma viva Portorož 2015 stART up. »Kiparska akcija je usmerjena v umetniško intervencijo in inovativne pristope pri ustvarjanju ambienta. Hkrati poskuša spodbuditi mlade k ustvarjanju v kamnu in jim ponuditi priložnost za uveljavitev. Simpozij smo zastavili kot intenziven dialog med kiparji, arhitekti, ljubitelji umetnosti, šolarji in javnostjo. Zato je na delovišču Forme vive vsak dan živahno, saj kiparje obiskujejo radovedneži, šolarji, ki prihajajo na likovne delavnice, v prihodnjih dneh pa bomo izpeljali še arhitekturne delavnice. Kipe bomo razstavili 17. oktobra, ob koncu simpozija pa bomo izdali tudi katalog s spremnimi besedili, reprodukcijami in fotodokumentacijo kiparske delavnice,« je pojasnila Majda Božeglav Japelj, ki je dodala, da izdelujejo kipe v kanfanarskem marmorju iz ostankov kamnov, ki jih premorejo Obalne galerije, zaradi česar je letošnji simpozij približno pol cenejši, kot bi bil, če bi morali znova kupiti kamen.

V. d. ravnateljice Obalnih galerij Jelka Pečar je povedala, da je občina Piran za simpozij namenila 14.000 evrov in da so pomemben delež primaknili številni sponzorji, ki so na koncu omogočili izvedbo, katere stroški bodo občutno presegli 20.000 evrov.