Pod streli padlo več kot 
40.000 srn in srnjakov

Lani so ustrelili tudi 64 medvedov in 10 volkov.

Objavljeno
28. maj 2012 11.33
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje – Slovenski lovci so lani uplenili več kot 40.000 srn in srnjakov, 10.000 lisic, več kot 7000 divjih prašičev, 5000 jelenov in košut, kar je približno toliko kot prejšnja leta. Ustrelili so tudi 64 medvedov in 10 volkov.

V resnici vse živali, ki jih imajo na zavodu za gozdove v evidencah registrirane kot »odvzete« iz narave, niso bile ustreljene. Nekaj je bilo povoženih, so poginile zaradi visokega snega, zveri in drugih razlogov. Na zavodu vsako leto izdelajo načrt, koliko živali je treba odvzeti iz narave, da bodo populacije divjadi usklajene s prehranskimi in bivalnimi možnostmi okolja. »Le tako lahko z divjadjo trajnostno gospodarimo,« pravi Miran Bartol, vodja odseka za gozdne živali in lovstvo na kočevskem zavodu za gozdove.

Največja neznanka so divji prašiči: »Imajo šest ali sedem mladičev, v času obroda, ko je hrane v obilju, pa lahko prasijo tudi enoletne svinje, kar pomeni, da je potem divjih prašičev več, kot smo ocenjevali.« Lani so jih pri nas ustrelili 7305, od tega 853 na Kočevskem in v Beli krajini.

Lani so uplenili 40.726 srn in srnjakov. Medtem ko je ta vrsta na državni ravni lovsko najštevilčnejša, to ne velja za kočevsko-belokranjsko območje, ki obsega deset odstotkov Slovenije. Uplenjene srnjadi na tem območju je namreč le 6,8 odstotka vse pri nas ustreljene. »Na Kočevskem je velika gozdnatost, ki bolj ustreza jelenjadi. Za srnjad so pogoji manj ugodni, zato je je manj,« razlaga Bartol. Drugi razlog za manjše število so zveri, ki vzdržujejo naravno ravnovesje.

Letos nameravajo na Kočevskem zmanjšati število jelenjadi, pravi Bartol: »Imamo malo kmetijskih površin in rejci goveda imajo težave zaradi jelenjadi, ki travne površine popase in ima zato kmet manj krme. Razmere pa so precej boljše kot pred leti.«

Med največje naravno bogastvo Kočevske sodijo vse tri velike zveri, zavarovani medved, volk in ris. Za zadnjega lani niso izdali nobene odločbe za odstrel in tudi sicer, denimo s povozom, niso evidentirali poginulega primerka. Drugače je z volkovi, ki jih lahko lovci ustrelijo na podlagi posebne odločbe. Lani je v vsej državi pod streli lovcev padlo deset volkov, štirje (40 odstotkov) na Kočevskem. Skupaj je v Sloveniji med 50 in 60 volkov, kar je po ocenah deset tropov. Kočevska ima tri trope z 20 do 25 osebki.

Od približno petsto do šeststo slovenskih medvedov jih polovica živi na Kočevskem. Tudi za njihov odstrel pristojno ministrstvo vsako leto izda posebno odločbo. Lani se je pri izvajanju odločbe zapletlo zaradi neusklajenosti evropske in slovenske zakonodaje, ker je bil ustavljen promet s trofejami in mesom medvedov. »Decembra so razhajanja uskladili in načrt je bil do konca leta skoraj v celoti izpolnjen,« pravi Bartol. Od 64 lani ustreljenih medvedov jih je 17 padlo na Kočevskem.