Podeželska Pika bo podirala rekorde

Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, ki organizira tradicionalni Pikin festival, pričakuje največ obiska iz šol doslej.

Objavljeno
14. september 2017 22.26
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Velenje - Pika Nogavička bo v nedeljo tradicionalno prevzela županovo lento in za teden dni postala glavna v mestu. To se bo tokrat spogledovalo s podeželjem, saj je tema 28. festivala, največje prireditve za otroke pri nas, spoznavanje podeželja, običajev in opravil ter življenja z naravo. Tudi zato Pika prosi, naj telefoni ostanejo v nahrbtnikih.

Pikin festival vsako leto obišče več kot 100.000 ljudi. Sodelavci Festivala Velenje, kjer dogodek pripravijo skupaj z velenjsko občino, javnimi zavodi in društvi, že več kot dva meseca ustvarjajo, da bodo otrokom ob Velenjskem jezeru pričarali pravo podeželsko vzdušje, pravi direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny.

Zakaj podeželje?

Razmišljali smo, kako v tej množici podatkov, elektronskih komunikacij in socialnih omrežij umiriti otroka ter družine. Menimo, da je stik z naravo, pristnost podeželja prava pot. Poleg tega imajo otroci le še redkokdaj sploh priložnost videti, recimo, kokoško. Tema je tudi del učnih načrtov osnovnih šol. Želimo namreč biti vseslovenski festival tudi za šolske in organizirane skupine. Tako iščemo tematiko, ki jo bodo lahko tudi učitelji upravičili v šolskem procesu, in letos imamo rekorden odziv šol. Kapacitete so polno razprodane. Zjutraj lahko sprejmemo na prizorišču do 30 šolskih avtobusov, da lahko otroci še v miru ustvarjajo. Letos smo te številke vseeno morali malce preseči, ker je interes šol res velik.

Kako bo podeželje prišlo na festival?

Če smo na primer imeli vrsto let različne športne poligone, bomo letos skakali z vrečami in se igrali, kot so se nekoč na podeželju. V beli dvorani bo Pikina vas. V njej bodo vodnjak, zadruga, tam bo tudi stara vaška šola. Šotor bo razdeljen na kmečko hišo in kmečka opravila. Postavljamo mali svinjak, sodelavci ustvarjajo že dva meseca, kaširajo pujse, krave ... Povabili bomo nekaj ljudi, ki živijo na podeželju. Ličkali bomo koruzo, prebirali fižol, mlatili žito, delali jabolčne krhlje, kakšno stvar bomo naredili tudi po Pikino, da bo bolj preprosto.

Izbor letošnje ambasadorke je glede na temo zelo posrečen. Kako ste prišli do Ljobe Jenče?

Povabili smo jo, še preden je dobila visoko nagrado [nagrada EU za kulturno dediščino]. Nastopala bo tudi s svojimi projekti ljudskih pesmi in pripovedovanj, tako ne bo le častna pokroviteljica, ampak bodo obiskovalci videli tudi, kaj počne.

Spremljevalni program že poteka.

V Galeriji Velenje je razstava ilustracij Lile Prap, ki je ena od Pikinih ambasadork, njen živalski svet čudovito zaznamuje ta prostor. Galerija bo za najmlajše med festivalom pripravila posebne ure. V atriju galerije bodo žive kokoške, ki bodo otrokom iz vrtca model za ilustracije. Ustvarjali bodo podobno kot Lila Prap - z belo kredo na črn papir. V tem mesecu odpremo tudi Pikin kino, na gradu je čudovita fotografska razstava Na kmetiji je lepo, v knjižnici razstavljajo vrtci. Vrvi na vseh prizoriščih.

Kakšno bo Pikino sporočilo?

Da začutimo naravo, mir in drug drugega. Najbolj nas je zmotilo, ko smo ugotovili, da otroci Piko gledajo le skozi fotoaparat. Otrok mora Piko pogledati v oči! Skratka, da ugotovimo, da ni vse v teh aparaturah, ki jih nosimo s seboj. In da ustvarjalnost na festivalu spodbuja ustvarjalnost drugih. Želimo pokazati, kako lahko zelo preprosto, tudi doma, v družinskem krogu, počnemo stvari, ki se jih sicer morda ne spomnimo. Recimo; iz stare odeje bomo naredili Pikin vrt. Prebarvali jo bomo z rjavo in potem nanjo »sadili« stvari. Želimo prebuditi ustvarjalnost in srečo skozi preproste stvari, ki jih včasih ne znamo poiskati.