Podeželska trgovina, ki ni izgubila strank

V Livoldu deluje majhna trgovina z neverjetno raznovrstno ponudbo.
Fotografija: »Vsi delamo vse,« pravi lastnica livolske trgovine. FOTO: Simona Fajfar
Odpri galerijo
»Vsi delamo vse,« pravi lastnica livolske trgovine. FOTO: Simona Fajfar

Kočevje – »Zaposlene plačam več, kot je določeno po kolektivni pogodbi,« pravi Majda Štimec, lastnica simpatične podeželske trgovine Hramček v Livoldu. Imajo dovolj prometa in jim gre, pravi sogovornica, ki razloži, da mora biti do dveh zaposlenih in ene honorarne sodelavke – »vse smo pridne in delamo vse« – odgovorna in jim zagotoviti dostojno plačilo.
 

Ena redkih trgovin


Lani je trgovinica, ki je na stičišču cest proti Kočevju, Delnicam in Črnomlju, praznovala deseto obletnico, odkar je v lasti Majde Štimec. Nekdanja poslovodkinja kočevske Name je po propadu te trgovske verige začela delati v livoldski trgovini, potem pa jo je, ko ji jo je ponudil takratni lastnik, kupila. So ena redkih podeželskih trgovin, ki je preživela, saj je – če odštejemo Kočevje – najbližja trgovina v uro vožnje oddaljeni Osilnici in, na drugo stran, v pol ure vožnje oddaljenem Starem trgu.



Njihove stranke so domačini, številni pa se pri njih ustavijo na poti na morje ali na delo na terenu. »Zaradi gozdnih delavcev, ki so nam trkali na vrata že ob šestih, smo spremenile delovni čas in delamo poleti med tednom od 6. do 19. ure,« pravi Majda Štimec. Pri njih lahko kadarkoli najdete ohlajeno pijačo, znani pa so tudi po odličnih sendvičih – salame vedno sproti narežejo –, narezkih in vedno prilagojeni ponudbi: od občasnih rož do oblek in brisač za na Kolpo ali morje. Prodali so tudi torto. »Ljudem gremo na roko, in če kaj želijo, bodo to dobili v dveh, treh dneh,« pravi sogovornica o osebnem pristopu do strank.

»Tu imamo to, kar hočemo imeti,« pojasnjuje Majda Štimec, lastnica livoldske trgovine. FOTO: Simona Fajfar
»Tu imamo to, kar hočemo imeti,« pojasnjuje Majda Štimec, lastnica livoldske trgovine. FOTO: Simona Fajfar

 

Pestra izbira


V resnici je livoldska trgovina zanimiva zaradi neverjetno pestre izbire. Če po drugih trgovinah najdemo en izdelek na pol metra police, je pri njih prostora le za en izdelek in vrsto za njim. Na majhni površini imajo 10.000 artiklov različnih proizvajalcev, na kar je Štimčeva, ki pozna politiko trgovskih verig, ponosna. V resnici je svobodna, pravi: »Tu imamo to, kar hočemo imeti.« Nekaterim njihovim strankam pa je všeč, da je trgovina majhna in nakupovanje opravijo hitro. Spet drugi – predvsem tisti, ki pridejo v trgovino prvič – pa so presenečeni nad tem, da je trgovina kot iz starih časov.

»Večino strank poznamo in nekateri pridejo k nam tudi zaradi tega, ker se z nami počutijo domače,« pravi Štimčeva, ki je zadovoljna tudi z majhnim parkirnim prostorom pred trgovino, kjer znajo biti v urejenem neredu parkirani avtomobili, traktorji, tudi veliki tovornjaki …


 

Z maržami ne pretiravajo


»Marže nimamo velike, ker sicer ne bi ničesar prodale, to velja še zlasti za darilni program,« razloži. Vse, ki delajo v trgovini, delajo vse, kar je treba. Zato pa jim – ker je prometa dovolj – poleg plač izplača tudi stimulacijo in na koncu leta dodatek. »Ker so same pridne punce,« pravi lastnica trgovine.

Znani so po odličnih sendvičih in narezkih. FOTO: Simona Fajfar
Znani so po odličnih sendvičih in narezkih. FOTO: Simona Fajfar


Trgovina, ki je ob sobotah odprta med 6. in 14. uro, je ob nedeljah odprta med 8. in 12. uro. Kolektivna pogodba za trgovce tega ne bo spremenila. »V nedeljo je vedno dober promet, tako da bo odprto tudi v prihodnje. Bom pač jaz delala ob nedeljah, ker sem lastnica,« pravi Štimčeva, ki doda, da imajo ponavadi v tem času, ko ljudje odhajajo na morje ali na Kolpo, več prometa, kot ga imajo zdaj. Krivo je vreme. »Najprej ograja na Kolpi, zdaj pa še kislo vreme,« pravi Majda Štimec, ki potem še doda, da bi v že tako odlično založeni trgovinici zagotovo imele še več, če bi le lahko kam dali dodatne police.

Komentarji: