Podjetje Bioštrom po skrivnostnem servisu bioplinarne v stečaj

Ustanovitelj podjetja Miha Petač v Zgornjih Pirničah zaradi neobratovanja bioplinarne ni mogel plačevati obveznosti.

Objavljeno
11. november 2013 20.12
Bioplinarna
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Medvode – »Slabo se je končalo, ker država ne podpira razvoja, ampak nedelo. Vsak kruh ima sredico in skorjo,« je včeraj za Delo dejal Miha Petač, ustanovitelj podjetja Bioštrom, ki je od 6. novembra v stečajnem postopku. Med tem silažo odvažajo neznano kam, ni pa znano niti, kje je po remontu končal kogeneracijski modul.

Predlog za začetek stečajnega postopka podjetja je vložil največji upnik Nova Ljubljanska banka (NLB), za stečajnega upravitelja pa je Okrožno sodišče v Ljubljani imenovalo stečajnega upravitelja Silva Zorca. Ko smo včeraj vprašali na NLB, na kakšno poplačilo upajo, so nas na oddelku za korporativno komuniciranje zavrnili z odgovorom, »da podrobnosti iz poslovnih odnosov ne morejo razkrivati«.

Po podatkih Gvin je podjetje Bioštrom, odvoz in predelava odpadkov ter proizvodnja in prodaja energije, insolventno. Leta 2011 je imelo 13.957 evrov prihodkov, čisti poslovni izid pa je bil minus 111.736 evrov, lani so imeli 10.435 evrov prihodkov, čisti poslovni izid pa je bil spet negativen: 75.900 evrov. Transakcijski račun pri Deželni banki ima Bioštrom blokiran, pri NLB pa ga je 13. junija zaprl.

Zmanjkalo denarja za »birokratski proces«

Prav tako o podrobnostih noče govoriti Miha Petač. Na vprašanje, ali je že septembra prodal najvitalnejše dele bioplinarne Organica Petač, kot so ugibali sosedje, ko so posneli nakladanje in transport delov pred bioplinarno, ter kam zadnjih 14 dni vlačilci večkrat na dan vozijo silažo s polja in iz silosa, je odgovoril: »To so vaše domneve, vi ugibate!«

Tudi na vprašanje, kdo je kriv za polomijo in ali se da še kaj rešiti, je dejal: »V projekt bioplinarne nisem šel naivno; naša družina je 15 let čakala na dovoljenje za selitev kmetije iz središča vasi na drugo zemljišče. Uporabno dovoljenje za delovanje bioplinarne lahko pridobimo, speljati je treba birokratski proces in za njegovo dokončanje bi potreboval 2,3 milijona evrov. Prinesite vi ta denar in bo končano!« je dejal kmetovalec na srednje veliki kmetiji, usmerjeni v živinorejo in poljedelstvo.

Kje je kogeneracijski modul?

Več kot šest milijonov evrov vredno bioplinarno, odprta je bila junija 2010, je postavilo mariborsko podjetje Keter Organica, to podjetje pa je tudi sicer strokovno svetovalo Petaču. Ker je bila zgrajena v nasprotju z gradbenim dovoljenjem, ni pridobila obratovalnega dovoljenja.

V Civilni pobudi Pirniče so nam povedali, da so septembra pri transportu kogeneracijske enote sodelovali delavci, oblečeni v kombinezone Keter Organice.

Pristojna za odnose z javnostjo Keter Group Jana Hudernik nam je pred dvema mesecema povedala, da so izvajali »vzdrževalna dela in konzervacijo naprave«, javnost pa se je takrat odzvala zelo glasno, kajti neznosno je smrdelo ne le v Pirničah, ampak tudi Medvodah in širši okolici. To, da bi napravo preusmerili v Prekmurje, je Hudernikova takrat označila za zlonamerne.

Tudi včeraj, ko smo na Keter naslovili vprašanja, ali je njihovo podjetje spodbujalo Petača, naj zgradi večjo bioplinarno, kot je dovoljeno po obstoječem prostorskem načrtu (zgradil je bioplinarno z močjo enega megavata namesto dovoljenih 30 kilovatov), je Hudernikova odgovorila, da za te obtožbe sliši prvič.

»To so zlonamerne in krivične obtožbe. Investitorja nismo zavajali in elektrarna ni večja, kot je predvideno. Podjetje Keter Organica je pri vseh postopkih v zvezi z gradnjo bioplinske naprave natančno upoštevalo zakonske predpise in želje investitorja. Seveda pa pri legalizaciji objekta investitorju stojimo ob strani,« je odgovorila in dodala, da podjetje Keter Organica ni lastnik kogeneracijskega modula iz bioplinske elektrarne Bioštroma niti ga nima v posesti.

Ministrstvo odloča o dovoljenju

In kaj bo zdaj z nedokončanimi postopki, tudi pri okoljevarstvenem dovoljenju, za napravo za odstranjevanje ali recikliranje odpadkov živalskega izvora z zmogljivostjo predelave devet ton na dan? Dovoljenje, o katerem po septembrski obravnavi na Arso odloča ministrstvo za okolje in kmetijstvo, je vezano na podjetje, si razlagajo v civilini pobudi.