Sindikati zbirajo podpise za minimalno plačo

Sindikati so danes začeli na upravnih enotah zbirati podpise za začetek postopka za novo opredelitev minimalne plače.

Objavljeno
01. september 2015 15.11
Sindikati
K. F., gospodarstvo, STA
K. F., gospodarstvo, STA

Ljubljana – Sedem sindikalnih central, ki si prizadevajo doseči novo opredelitev minimalne plače, tako da bi da bi iz nje izvzeli dodatek za neugoden delovni čas, od danes na upravnih enotah zbirajo podpise za začetek parlamentarnega postopka. Svoje podpise so dopoldne v središču Ljubljane že oddali vodje central, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sindikati imajo 60 dni časa

Sindikati imajo šestdeset dni  časa, da zberejo 5000 overjenih podpisov podpore njihovemu predlogu za spremembo opredelitve minimalne plače. Podpise bodo torej zbirali najpozneje  do 30. oktobra. Pred upravno enoto v središču Ljubljane so v slabih dveh urah zbrali od 150 do 200 podpisov, so povedali na stojnici pred to upravno enoto.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je v izjavi po oddaji podpisa opozoril, da ne predlagajo dviga minimalne plače, ampak da iz nje izločijo dodatke, ki jih v minimalni plači dobijo zaposleni, ki delajo v neugodnem delovnem času - ob vikendih, ponoči ali med prazniki.  Taka ureditev velja zaradi zakonske definicije minimalne plače .Njihovi sodelavci, ki prejemajo višje plače od minimalne, te dodatke dobijo k plači.

Izboljšava za približno 2 odstotka delavcev z minimalno plačo

Po ocenah sindikatov v tovrstnih pogojih dela dva odstotka delavcev z minimalno plačo. Na leto bi za dodatke tem delavcem država porabila med 500.000 in 600.000 evrov, je dodal Semolič. Popravki, za katere se zavzemajo, po besedah Dušana Semoliča v javnofinančnem smislu pomenijo minimalne zneske »glede na milijone, ki se dnevno trošijo za marsikaj«.  Po podatkih Ajpesa minimalno plačo prejema okoli 36.000 oziroma okoli šest odstotkov vseh zaposlenih – 27.974 v zasebnem sektorju in 8.424 v javnem.

Dušan Semolič upa, da bodo podpise zbrali čim prej in bi tako državnemu zboru omogočili čim prejšnji začetek zakonodajnega postopka, tako da bi zakon lahko začel veljati že1. januarja 2016. S to spremembo bi odpravili veliko krivico, poudarja Semolič.

K čim številčnejši oddaji podpisov so poleg  ZSSS pozvali še v Konfederaciji novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije, Slovenski zvezi sindikatov Alternativa in Zvezi delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost, še poroča STA.