Podpisana pogodba za modernizacijo kočevske proge

V okviru projekta bo obnovljenih dobrih 12 kilometrov železniške proge od Ribnice do Kočevja.

Objavljeno
30. september 2016 14.50
reut_HUNGARY/
Vi. V., STA
Vi. V., STA
Kočevje − Direkcija za infrastrukturo in podjetje Kolektor Koling sta danes v Kočevju podpisala 14,9 milijona evrov vredno pogodbo za modernizacijo kočevske železniške proge. Z ministrstva za infrastrukturo sporočajo, da se bodo dela začela v roku enega meseca, končana pa bodo leta 2018.

V okviru projekta modernizacije kočevske proge bo obnovljenih dobrih 12 kilometrov železniške proge od Ribnice do Kočevja. Obnovili bodo tudi železniško postajo Kočevje, uredili postajališče Stara Cerkev, izvedli dela na železniških postajah Ribnica, Ortnek, Dobrepolje, Čušperk in Spodnja Slivnica. Uredili bodo tudi nivojske prehode čez železniško progo.

Železniška proga Grosuplje−Kočevje je bila zgrajena leta 1893, modernizacija pa se je začela že leta 2008, a se je gradnja zaradi pomanjkanja finančnih sredstev leta 2013 ustavila.

Vladi je zdaj uspelo zagotoviti več sredstev za prometno infrastrukturo, zato lahko ministrstvo v letošnjem letu nadaljuje modernizacijo kočevske proge. Sledila bodo še vsa dela zamenjave in posodobitve signalno-varnostnih in telekomunikacijskih naprav na celotnem odseku železniške proge od Grosuplja do Kočevja. Razpis za ta dela bo objavljen predvidoma prihodnji teden.

Vzpostavitev železniške povezave do Kočevja bo precej razbremenila ceste in povečala prometno varnost, so še navedli na ministrstvu za infrastrukturo in spomnili, da je s podpisom pogodbe za modernizacijo kočevske proge minister Peter Gašperšič izpolnil obljubo iz lanskega poletja, ko je na delovnem obisku na Kočevskem nadaljevanje obnove proge napovedal za letos.