Podporniki predloga knjižni evro za projekt NUK II

Predlog, da bi NUK zgradili z deležem, ki ga knjiga z DDV vrača v proračun, podpirajo tudi na ministrstvu za finance, na javni agenciji za knjigo in Društvu slovenskih pisateljev.

Objavljeno
03. junij 2011 20.39
Posodobljeno
04. junij 2011 07.00
P. K., kultura
P. K., kultura
Ljubljana – Na začasnem parkirišču med Križankami in Filozofsko fakulteto, natančneje med Aškerčevo in Emonsko cesto, v letu 2013 napovedujejo gradbena dela. Tam naj bi po novem stala nova knjižnica NUK II. Pri nedokončani zgodbi torej nič novega – le novi začetki, za zdaj brez konca.

Nova programska naloga, študija prevetritve prostorske postavitve novega Nuka je bila izdelana lani, letos aprila pa že sklenjena pogodba z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije za svetovanje pri pripravi in izvedbi natečaja. Za projekt gradnje naj bi vlada namenila knjižni evro, torej denar, ki ga država pobere od davka na prodane knjige. Letni znesek na Ministrstvu za kulturo (MzK) ocenjujejo na okoli 18 milijonov evrov.

Predlog, da bi NUK lažje in hitreje zgradili z deležem, ki ga knjiga z DDV vrača v proračun, je dobrodošel, podprl ga je tudi minister za finance, pravijo na MzK. Da gre za korak v pravo smer, meni tudi Slavko Pregl, direktor Javne agencije za knjigo RS. Razmišljanje o tem pa podpira tudi Društvo slovenskih pisateljev, saj pravijo, da »vsak dan odlaganja zidave NUK pomeni veliko in nedopustno škodo za našo deželo«.

Direktorica Nuka Mateja Komel Snoj je povedala, da so se v hiši optimistično lotili priprave nove programske naloge, v nasprotju s prejšnjimi načrti pa bo nova knjižnica namenjena samo Nuku. Knjižnični prostori bodo po novem zagotavljali sodobno izobraževalno in raziskovalno okolje, primerno za uporabnike in njihove različne potrebe. Knjižnica kot poseben kraj demonstrira pomen znanja tudi v digitalni dobi, poudarjajo, zato bodo posebej skrbno načrtovali območja za delo z računalniki.


Podpiramo razmislek

Predlog, da bi NUK – za investicijo v novo zgradbo Nuka vlada zdaj nima sredstev – lažje in hitreje zgradili z deležem, ki ga knjiga z DDV vrača v proračun, je dobrodošel, podprl ga je tudi minister za finance. Načrtovanja in pogovori, da bi prihodek od DDV na knjige pripadal knjigi oziroma založništvu, so v pravzaprav ukrep, ki ga želi na ravni EU doseči tudi ministrstvo za kulturo s pobudo o ničelni stopnji DDV.

Morebitna uveljavitev te pobude je dolgotrajna in v času ekonomske krize veliko težja kot pred njo. Zato zelo podpiramo razmislek, da se davek vrne knjigi – četudi bi šel del tega denarja v »hišo, dom...« za knjigo, saj bi se na ta način izboljšale razmere za hranjenje in skrb knjižne dejavnosti in tudi knjige same.

Bojana Leskovar

Ministrstvo za kulturo


*


Korak v pravo smer

Pred dnevi me je minister Golobič v osebnem pogovoru povprašal za mnenje o zamisli, da bi za nominalno pokritje spet začete izgradnje NUK II iz integralnega proračuna začasno razmejili (izdvojili) znesek od knjig pobranega davka na dodano vrednost. Spomnil sem ga na znane debate, da se zneska davka, pobranega od knjig, ne da izračunati, in mu povedal svojo oceno »čez palec« (iz založništva in knjigotrštva skupaj približno 17 milijonov evrov), o kakšnem denarju govorimo. Minister je povedal, da po zagotovilih, ki jih ima, ni težav z ugotavljanjem točne številke.

Povedal sem, da je znano stališče »knjižnega sektorja«, naj se knjigi vrne vsaj toliko, kolikor je od nje pobranega davka. Doslej se to ni uresničilo, zato sem v ministrovi zamisli videl korak v pravo smer in prav tako seveda z veseljem podprl namen, da se končno obudi gradnja NUK II. Pri tem pa bi morali v prvi fazi upoštevati tudi minimalne »žive« potrebe knjige, na katere Javna agencija za knjigo ves čas opozarja: povečati znesek za knjižnično nadomestilo, omogočiti pokritje neprogramskih stroškov založnikom programov v javnem interesu, vzpostaviti digitalni portal za literarne in znanstvene revije ter podpreti mednarodno promocijo znanstvene literature. Povedal sem, da bi bilo to po izračunih agencije letno povečanje njenih programskih sredstev za približno dva milijona evrov.

Ko bi se gradnja NUK II končala, bi tako imeli model, po katerem bi se »živi« knjigi poleg obstoječih virov vračal tudi denar od pobranega davka na knjige.

Slavko Pregl

direktor Javne agencije za knjigo RS


*


Davek na knjigo za hišo knjig

Društvo slovenskih pisateljev že leta dolgo terja od države, naj davek na dodano vrednost od knjig v celoti vrne knjigi, četudi z vlaganji v infrastrukturo, nujno za knjigo. Ko hkrati izrekamo prepričanje, da vsak dan odlaganja zidave NUK pomeni veliko in nedopustno škodo za našo deželo, je na dlani, da podpiramo razmišljanje o tem, da bi knjiga kakšen del svojega denarja naklonila svoji hiši, če je to za državo že petnajst let prehud strošek.

Milan Jesih

predsednik Društva slovenskih pisateljev