Podražitev čaka Vipavce prihodnje leto

Čeprav je država zamujala s financiranjem, bo projekt nove čistilne naprave pravočasno pripravljen.

Objavljeno
15. julij 2014 18.32
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Vipava  Slab začetek, dober konec, bi lahko rekli za gradnjo čistilne naprave v Vipavi. Po začetnem zapletu pri financiranju šest milijonov evrov vredne naložbe zaradi nedelovanja državnega informacijskega sistema bodo projekt končali v predvidenem roku in napravo prihodnji mesec poskusno zagnali. Prihodnje leto bodo zneski na položnicah gospodinjstev večji.

Občina bi po pogodbi za naložbo morala dobiti 3,2 milijona evrov iz kohezijskega sklada in dobrega pol milijona evrov iz državnega proračuna. A ker denarja ni bilo od nikoder, so na občini v začetku leta opozorili, da kmalu ne bodo mogli več poravnavati računov in da bo gradnja čistilne naprave za 6500 prebivalcev blokirala proračun občine.

Ko so ministrstvo za kmetijstvo in okolje pozvali k spoštovanju dogovorjenih rokov pri plačilu, so dobili odgovor, da niso prejeli nobenega zahtevka in da ne zamujajo z izplačilom. Pokazalo se je, da aplikacija za izplačilo deluje normalno le, če je za projekte na voljo dovolj denarja. Problem, s katerim se je očitno srečala občina Vipava, je bil po mnenju ministrstva v povezavi te aplikacije in sistema, v katerem se vodi proračun države, torej tudi ministrstva.

Vipavski župan Ivan Princes je za Delo pojasnil, da so bili v državi trije podobni primeri. »Imeli smo podpisane pogodbe, denarja pa ni bilo od nikoder, čeprav smo že izbrali izvajalca in začeli graditi. Šlo je za prerazporeditve denarja med ministrstvi, nekje so denar pač morali vzeti. Toda če si nekaj podpisal in naročil, se moraš tega tudi držati,« je prepričan.

Po rešitvi zapleta se je gradnja hitro začela, gradbena dela so večinoma zdaj končana in župan pričakuje, da bodo čistilno napravo lahko avgusta poskusno zagnali: »Doslej smo plačali že več kot 2,2 milijona evrov. Pohvaliti moram gradbince, ki so nam zaupali na besedo in so kljub težavam pri zagotavljanju evropskih sredstev delali naprej. Gradbišče bi namreč lahko tudi zaprli.«

Bojazni, da projekta ne bi končali v predvidenem roku, po županovih zagotovilih ni. V čistilno napravo zdaj vgrajujejo notranjo in strojno tehnološko opremo, cevne in hidravlične povezave ter električno napeljavo. V okviru posodabljanja in gradnje kanalizacijskega sistema so že zgradili 3,2 kilometra povezovalnega kanala Podnanos–Vipava, skupaj drugimi kanalizacijskimi vodi je dograjenih 7000 metrov kanalizacije v Podnanosu, Vipavi in Gradišču. Ločili so komunalno in meteorno kanalizacijo in posodobili vodovod.

Z novo pridobitvijo bo čiščenje odpadnih voda dražje, a Princes pričakuje, da večjih zneskov na položnicah letos še ne bo, v prihodnjem letu pa bodo morala gospodinjstva odšteti od dva do tri evre več.