Podražitev ne bo, le za plin se ne ve

To prebivalcem Šaleške doline obljublja Uroš Rotnik, direktor komunale.

Objavljeno
20. marec 2014 21.27
Velenje
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Velenje – Komunalno podjetje Velenje (KPV) ne načrtuje podražitev cen za vodne in toplotne dejavnosti, le pri cenah plina so lahko spremembe cen zaradi pocenitev ali podražitev pri dobaviteljih, je zatrdil direktor Uroš Rotnik.

Na območju KPV je na javni vodovod priključenih več kot 96 odstotkov prebivalcev, na odvajanje in čiščenje odpadne vode pa skoraj 78 odstotkov. Oboje je tudi posledica ugodnih učinkov kohezijskih projektov Celovita preskrba s pitno vodo ter Odvajanje in čiščenje odpadne vode.

Večletni projekt preskrbe z vodo je vreden 41,5 milijona evrov, k čemur kohezijski sklad prispeva skoraj 24 milijonov, državni proračun 4,2 milijona, tri občine pa 13,3 milijona, največ Velenje – 8,7 milijona evrov. Odvajanje voda je vredno tri milijone evrov, iz kohezije dobijo 1,7 milijona, iz državnega proračuna 0,3 milijona evrov, občine pa prispevajo nekaj več kot milijon evrov.

KPV je, kot je povedal Uroš Rotnik, leto 2013 zaključilo s 56.000 evri dobička. Imeli so 21,5 milijona prihodkov, letos pa jih načrtuje za 20,7 milijona. Ker je z letom 2010 KPV postalo najemnik komunalne infrastrukture, ki jo je preneslo v last občin, bo tudi letos najvišji strošek najemnina za infrastrukuro – komunalno podjetja bo zanjo v proračune Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki vplačalo 4,9 milijona evrov.

Velenjski župan Bojan Kontič je s poslovanjem zadovoljen, po njegovem pa je najbolj pomembno, da v Šaleški dolini ohranijo kakovost komunalnih storitev, obenem pa občanov dodatno ne obremenjujejo.