Pogajanja ustavljena, policisti bodo stavko zaostrili

Vlada je za uresničitev stavkovnih zahtev zagotovila sedem milijonov evrov, kar je za policiste nesprejemljivo.

Objavljeno
17. februar 2016 09.10
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana - Ker je vlada včeraj zavrnila približevalni predlog policijskih sindikatov in ustavila stavkovna pogajanja, bodo policisti začeli zaostrovati stavko. Tako sta sporočila predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič in predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič.

Kot sta pojasnila, je vlada enostransko in brez kakršne koli vsebinske utemeljitve zavrnila njihov protipredlog. Vladna pogajalska skupina jih je seznanila, da ni uspela zagotoviti dodatnih sredstev za reševanje stavkovnih zahtev in da nima mandata za nadaljevanje pogajanj. S tem pa je ustavljen pogajalski proces in popolnoma blokirana stavkovna pogajanja.

Kljub napovedim predsednika vlade Mira Cerarja stavkovni odbor policistov meni, da pogajalski proces ne teče intenzivno oziroma da vlada intenzivnost očitno razume kot ultimativnost, saj je za reševanje zapadlih zavez ponudila manj kot sedem milijonov evrov, ki ne zadoščajo za celovito, sistemsko in pravično reševanje stavkovnih zahtev.

Policijski stavkovni odbor tako ocenjuje, da so dosedanja pogajanja v manjši meri sicer zbližala strani, a je zadnja vladna blokada povsem nerazumna in korak nazaj k iskanju rešitev za izpolnitev obveznosti, ki izhajajo iz že podpisanih sporazumov.

Zato policijski stavkovni odbor poziva vlado, da poda svoj nov protipredlog in se pošteno pogaja do sklenitve sporazuma. Hkrati poziva predsednika vlade, da se osebno udeleži pogajanj in neposredno prevzame svoj del odgovornosti za iskanje ustreznih in pravičnih rešitev.

V primeru njegove neodzivnosti bodo policisti, tako stavkovni odbor, spet začeli z zaostrovanjem stavkovnih in drugih aktivnosti. Na določenih področjih policijskega dela bodo začeli s togim in doslednim izvajanjem zakonodaje, ki je preobširna in zbirokratizirana ter (pre)mnogokrat neživljenjska do državljanov.

Glede na to, da takšno zakonodajo praviloma pripravljajo tisti, ki si na račun birokracije ohranjajo svoja udobna delovna mesta in odlične plače, sprejemajo pa politiki, ki bolj kot na ljudi in pravno državo gledajo na lasten interes in željo po oblasti, pa vse to niti ne preseneča, sta sporočila policijska sindikata.