Pogajanja v javnem sektorju pod velikim vprašajem

Vlada je sindikate v ponedeljek neprijetno presenetila s predlogi, ki bi varčevanje pri plačah podaljšali še v leto 2017.

Objavljeno
21. oktober 2015 17.56
Sindikati za spremembo zakona o minimalni plači Ljubljana 10.9. 2015 {sindikati,dz,ljubljana}
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Danes naj bi se nadaljevala pogajanja vlade s sindikati o plačni politiki za prihodnje leto. Tudi zato, ker je vlada pogajalske predloge dodatno zaostrila, se bo največji sindikat v javnem sektorju Sviz danes odločal, ali je nadaljevanje pogajanj sploh smiselno.

Ne seji sindikata šolnikov Sviz bodo člani obravnavali potek aktualnih pogajanj o plačah in stroških dela v letu 2016. Ker je sindikat že zavrnil ponovno podaljšanje znižanja plač in ostalih varčevalnih ukrepov v leto 2016, se bo na seji odločalo tudi o tem, ali imajo sindikalni pogajalci za nadaljevanje pogajanj sploh ustrezni mandat.

Če člani odločijo, da ga nimajo je nadaljevanje pogajanj pod velikim vprašanjem, saj vladi brez soglasja najštevilčnejšega sindikata v javnem sektorju, četudi ostali sindikat s pogajanji nadaljujejo, ne bo uspelo zagotoviti zadostnega kvoruma za veljavo izpogajaneg dogovora.

K uspešnemu nadaljevanju pogajalskega procesa ni pripomogla niti zadnja poteza vlade, ki je v ponedeljek po oceni sindikatov "dodatno zaostrila" pogajanja, ker je predlagala, da se varčevalni ukrepi podaljšajo ne le v leto 2016, kot je sprva nameravala, temveč tudi v leto za tem.

Kaj bi radi sindikati?

Po oceni predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja, ki je tudi glavni tajnik Sviza, je zadnji vladni predlog »do zdaj najbolj radikalno zaostrovanje«. »Zdi se, kot da vsakič bolj zaostrujejo svoj položaj, kajti v resnici predlog ne prinaša popolnoma nič novega, podaljšuje pa varčevanje še za eno dodatno leto, kar se mi zdi 14 dni pred koncem pogajanj zelo tvegana poteza vlade,« pravi Štrukelj.

Sindikati po njegovih besedah vztrajajo, da je treba najprej dogovoriti plačno politiko za leto 2016. Če zadovoljivo rešijo vprašanje plač v prihodnjem letu se lahko pogovarjajo tudi o "kakšni stvari" za leto 2017, ocenjuje Štrukelj. S prihodnjim letom se bodo v preteklosti dogovorjeni varčevalni ukrepi namreč sprostili, a jih želi vlada zaradi sledenja fiskalni politiki Evropske komisije podaljšati.

Zadnji sindikalni predlog se je po Štrukljevih besedah sicer ponovno nekoliko približal vladnemu predlogu. Med drugim so sindikati pripravljeni pri plačni lestvici pristati na to, da se ta sprosti z marcem prihodnje leto in ne z januarjem, kot so zahtevali sprva, prav tako so pripravljeni popustiti pri premijah dodatnega pokojninskega zavarovanja. Ne pristajajo pa, da bi se še naprej izplačeval trenutno znižan regres, četudi ga je bila vlada v zadnjem predlogu pripravljena nekoliko zvišati.

Vlada bi lahko popuščala

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar za pogajalsko mizo vztraja, da je vladni predlog zelo korekten, saj za prihodnje leto ob predvideni 2,3-odstotni rasti BDP ponuja štiriodstotno povečanje mase za plače, v letu 2017 pa ob predvideni enaki gospodarski rasti še za tri odstotke.»To pomeni, da se hitreje približujemo z večanjem mase plač, kot bi to omogočala neposredno sama gospodarska rast,« meni minister.

Tudi zato bi bilo po njegovem korektno, da se že vnaprej dogovorijo o ukrepih za leto 2017, pa tudi o tem, kako bo potekalo postopno ukinjanje varčevalnih ukrepov. Na vladi namreč že danes vedo, da bo tudi leta 2017 potrebno določeno »prilagajanje«, torej varčevanje. O novem pogajalskem predlogu vladne strani se bodo, po njegovih napovedih, na vladi posvetovali danes, kjer bodo še enkrat pregledali, ali obstajajo možnosti za dodatna popuščanja.