Poginil kraljičin žrebec

Plemeniti lipicanec je ob obisku Elizabete II leta 2008 poskrbel za izjemno promocijo Slovenije. Poginil je v 26. letu starosti.

Objavljeno
30. november 2017 16.21
Posodobljeno
30. november 2017 16.21
mdr*Kraljica Elizabeta II
Be. B., STA
Be. B., STA

Lipica - Iz Kobilarne Lipica so danes sporočili, da jim je poginil plemeniti lipicanski žrebec 085 Favory Canissa XXII, ki ga je ob obisku v Sloveniji oktobra 2008 simbolično v dar dobila britanska kraljica Elizabeta II. Beli žrebec je bil star 25 let, skotil se je 4. marca leta 1992.

Nanizal je več uspešnih nastopov na predstavah in mednarodnih tekmovanjih. Vse do zadnjega dne je prenašal svoje izjemno znanje na mlajše generacije jahačev, ki so z njim pridobili izkušnje, kakršne lahko da le delo z visoko izšolanim žrebcem.

Tekmovalni dosežki

Najboljše tekmovalne rezultate je dosegel med letoma 2006 in 2008. Leta 2006 je s svojim tedanjim jahačem Igorjem Mavrom med drugim nastopil na svetovnih konjeniških igrah v nemškem Aachnu - enem največjih in najpomembnejših konjeniških tekmovanj na svetu, so sporočili iz kobilarne.

Med ogledom kobilarne so kraljici podarili lipicanca Favory Canissa XXII. Foto:Matej Družnik/DELO

22. oktobra 2008 so njegove fotografije obkrožile svet, saj je navdušil britansko kraljico Elizabeto II. ob njenem obisku kobilarne v Lipici. Kraljica je prejela mogočnega lipicanca v dar le simbolično, zato je plemeniti beli žrebec ostal v Lipici, kjer je dal kar 29 žrebet. Zadnje njegovo žrebe se je rodilo 27. aprila letos. To je bila žrebička 835 Trompeta I.

Zadnjih nekaj let je Favory Canissa živel umirjeno življenje starejšega žrebca, pojasnjujejo v kobilarni. Vzrok pogina naj bi v prihodnjih dneh pojasnil sekcijski izvid nacionalnega veterinarskega inštituta veterinarske fakultete, so še sporočili in dodali, da bodo o njegovem poginu obvestili tudi britansko kraljico.