Pogodba podpisana, država denarja nima

Za gradnjo akumulacijskega jezera HE Brežice zagotovljenih le 4,5 od 66 milijonov evrov.

Objavljeno
22. september 2015 22.44
zore HE brežice
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Brežice – Riko in Infra sta včeraj podpisala pogodbo za gradnjo 66 milijonov evrov vrednega akumulacijskega jezera HE Brežice. Ob začetku gradnje jezovne zgradbe marca lani so začetek del na akumulaciji napovedali že za lansko jesen. Pogodbena vrednost je za zdaj le 4,5 milijona evrov, saj država več denarja še ni zagotovila.

Infra kot predstavnica države in Riko bosta anekse za izvedbo preostalih del podpisala v prihodnjih letih, ko bodo zagotovljena nova sredstva. »Veseli me, da je vlada sprejela predloga proračunov za leti 2016 in 2017, ko je za Infro predvidenih 31 oziroma 33 milijonov evrov,« je izjavila prostorska ministrica Irena Majcen.

A tudi če bo Infra v prihodnjih dveh letih res prejela predvidenih 64 milijonov evrov, to ne bo zadostovalo za izvedbo vseh njenih nalog pri gradnji HE Brežice. Neenergetska infrastruktura (akumulacija, nasipi, pritoki, ceste) je ocenjena na 173 milijona evrov, od česar mora glede na dokumente iz leta 2013 država za Infro zagotoviti 157 milijonov evrov. Prejšnje vlade so napovedovale najetje 75-milijonskega kredita pri Evropski investicijski banki. EIB je osnutek posojilne pogodbe v Ljubljano poslala že januarja 2014, a ker soglasja o določitvi plačnika obrokov (proračun, vodni sklad …) ni bilo, posojilo še vedno ni sklenjeno. In, po besedah ministrice, niti v prihodnje ne bo. »Ta vlada se je zavezala konsolidirati javne finance, zaradi česar ne moremo privoliti v novo zadolževanje. Najetja kredita vsaj v letih 2016 in 2017 ne bo,« je za Delo dejala Majcnova.

Infri in državi gre na roko podatek, da naj bi bilo za izpolnitev njunih zavez treba zbrati manj od predvidenih 157 milijonov evrov. Zaradi padca cen v gradbenem sektorju in bitke »velikih konkurentov« je bila izbrana 66-milijonska ponudba precej nižja od projektne ocene 97 milijonov evrov.

Drugi pozitiven moment, ki vendarle napoveduje zaprtje finančne konstrukcije, je začetek pogajanj o finančni participaciji energetike pri gradnji neenergetske infrastrukture, pravi ministrica: »Govorimo o 20 do 25 milijonih evrih, ki bi jih investirali ob koncu gradnje infrastrukture ob HE Brežice, leta 2018 in kasneje. A o tem smo se šele začeli pogovarjati.«