Pogrebi kakor kje in kakor s kom

Pogrebno dejavnost nekatere občine zaradi različnega tolmačenja zakonodaje omogočajo tudi zasebnikom brez koncesije.

Objavljeno
18. junij 2014 09.34
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec – Lastniku pogrebnega podjetja Darku Primožiču občina Ravne ne dovoli opravljati pogrebne dejavnosti in se pri tem sklicuje na zakonodajo, ki pravi, da sta pokopališka in pogrebna dejavnost gospodarski javni službi v pristojnosti občine ali koncesionarja. Toda Primožič v Slovenj Gradcu kljub temu dela brez koncesije in brez soglasja občine.

Mateja Celin

Primožič je na Ravnah pogrebno dejavnost pred leti že opravljal, a mu je občina to pozneje preprečila, zaradi česar je pogrebnik gladovno stavkal in izpodbijal občinski odlok na ustavnem sodišču. Sodišče je dalo prav občini, ki v svojem odloku določa, da sta pokopališka in pogrebna dejavnost gospodarski javni službi, zato ju izvaja občina prek javnega podjetja, zasebnik pa le, če mu občina za to podeli koncesijo. To pa lahko stori le za obe dejavnosti hkrati – tako za pokopališko (urejanje in vzdrževanje pokopališč, pobiranje najemnin za grobove ter pokopi) kot za pogrebno (urejanje dokumentacije, prevoz in pogrebni obred). Zakon obeh dejavnosti namreč ne ločuje.

Zakon si razlagajo različno

Kot pojasnjuje Katja Burja Kotnik z ravenske občinske uprave, se na Ravnah pri svojih odločitvah opirajo na zakon ter na sodbo ustavnega sodišča. Vendar se v praksi zastareli zakon iz leta 1984 v občinah zelo različno tolmači, kar je pripeljalo do velike zmede v pogrebni dejavnosti. Nekatere občine so za to podeljevale koncesije, druge so dejavnost že prepustile prostemu trgu.

»Že vrsto let napovedujejo nov zakon, s katerim bi pokopališka dejavnost ostala v pristojnosti občin, pogrebna pa bi bila na prostem trgu. Zdaj veljavni zakon ne omogoča, da bi bila katera od obeh tržna dejavnost, res pa je, da občine to zelo različno urejajo in so njihovi odloki zato marsikje v neskladju z zakonom,« pravi Katja Burja Kotnik.

Čeprav je Primožič na sosednji občini Ravne in Slovenj Gradec poslal vlogo o zainteresiranosti za opravljanje pogrebne dejavnosti, ima na Ravnah glede na veljavni pravilnik malo možnosti za uspeh, medtem ko v Slovenj Gradcu isto dejavnost lahko opravlja brez kakršnegakoli dovoljenja, soglasja ali koncesije. V MOSG občinski odlok namreč določa, da pokopališča upravlja občina, del pokopaliških in pogrebnih storitev (ureditev dokumentacije, ureditev in prevoz pokojnika, izvajanje pogrebnih slovesnosti …) pa lahko tudi druge zainteresirane pravne osebe, delujoče na obravnavanem področju. Vendar se je v Slovenj Gradcu zapletlo, ko je Primožič v medijih oglaševal, da bo to dejavnost opravljal s pisnim soglasjem občine. »MOSG ni dala pisnega soglasja za opravljanje pogrebnih storitev, pač pa samo odgovor, kako je to področje urejeno,« je dejal župan MOSG Andrej Čas: »Gospodarsko javno službo izvaja Komunala, druge dejavnosti v zvezi s tem pa so na trgu in se ne dajo prepovedati, zato lahko storitve na pokopališču izvaja tudi drugo podjetje.« Pogrebniku so še sporočili, da bodo njegovo vlogo shranili v evidenci, če pa bi potrebovali njegove storitve, ga bodo povabili k predložitvi ponudbe.

Skoraj kot soglasje občine

Primožič na to pravi, da tudi če ni šlo za formalno soglasje, so »z občine dobili papir, ki je bil skoraj kot soglasje«. Zavajajoče oglase je po opozorilu z občine že umaknil. Kot pravi, v Slovenj Gradcu že dela, tudi v dogovoru s komunalo, in pri tem nima težav. Prepričan je, da mu bo tudi na Ravnah tokrat uspelo, saj meni, da za pogrebno dejavnost ne potrebuje koncesije, ker ne želi upravljati pokopališča. »Delamo tudi v Dravogradu, Radljah, Vojniku, nikjer nismo imeli težav, le na območju JKP Log ne moremo delati,« našteva Darko Primožič, ki meni, da mu na Ravnah nasprotujejo iz zavisti in zato, da bi ohranili posel svojemu komunalnemu podjetju. »Nobene ovire ni, da ne bi delali tudi na Ravnah, ljudje si želijo konkurenčne ponudbe in možnosti izbire in pozvali so me že, naj kar začnem delati, tudi če mi nasprotujejo, a tega ne moremo. Nočem težav, ker je to zelo občutljiva dejavnost.«

Kot poudarja Katja Burja Kotnik, je težava pri vseh dosedanjih predlogih novega zakona, s katerim bi uredili področje, tudi to, da občinam še vedno nalagajo skrb za pokopališča, kar običajno prinaša izgubo, medtem ko dobičkonosno pogrebno dejavnost prepuščajo trgu. »Mislim, da je tudi v tem odgovor, zakaj novi zakon ni sprejet.«