Pohod v spomin na Lojzeta Slaka

Pohodnike je na vrhu Trške Gore pozdravila vdova harmonikarja Ivanka Slak.

Objavljeno
09. maj 2015 20.24
Slakov pohod
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Trška Gora - Več kakor 2000 pohodnikov se je danes udeležilo tradicionalnega pohoda po Trški Gori v spomin na virtuoza narodno zabavne glasbe Lojzeta Slaka.

Že na startu osem kilometrov dolgega pohoda pred kmetijsko šolo Grm, je na harmoniko igralo staro in mlado in tako dajalo takt pohodnikom, ki so prišli od blizu in daleč. Celo Štajerci, ki so znani po vrhunskih in bolj sladkih vinih, so veselo nazdravljali z bolj kislim cvičkom.

Pohod sta že četrto leto zapored organizirala Društvo vinogradnikov Trška Gora in Zavod za turizem Novo mesto.

Lojze Slak, ki je diatonično harmoniko (frajtonarico) izpopolnil z dodatnim gumbom in s šestim basom, je v svojem bogatem umetniškem ustvarjanju napisal več kakor 500 nepozabnih melodij, ki bodo Slovencem za vedno ostale v spominu. Mnoge med njimi: V dolini tihi, Ej prijatelj, Kadar srečam te, Po dekle, Čebelar in še veliko drugih so ponarodele in so jih fantje včeraj veselo igrali in prepevali. Množico ljudi je pod mogočnimi lipami, pri Slakovem spomeniku in pri cerkvi Marijinega rojstva pozdravila njegova vdova Ivanka Slak in izrazila zadovoljstvo, da ljudje njenega Lojzeta niso pozabili, in da se vsako leto radi vračajo v ta del Dolenjske.

Pohodnica iz Novega mesta Anica Kotnik, ki se je udeležila današnjega pohoda, je dobro poznala slovensko glasbeno legendo. Za spletno Delo je povedala, da je bil Slak razigran in vesel mož, včasih pa je bil tudi precej zadržan. Najbolj sta ji ostali v spominu njegovi pesmi z naslovom Še enkrat reci mi in pa Čebelar.