Pohorski kolesarski park bodo ob koncu sezone le odprli

Novi upravljavec Iztok Tomšič bo progo usposobil do prihodnjega konca tedna.

Objavljeno
06. oktober 2015 21.27
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Pohorski kolesarski park je le dobil novega najemnika. Z za zdaj edino progo bo upravljal Iztok Tomšič, ki je ponudil daleč najvišjo najemnino, kar 2500 evrov mesečno. Park, ki ga je občina nameravala odpreti že konec septembra, bo kolesarjem bržkone na voljo prihodnji vikend.

Občina bo z najemnikom pogodbo sklenila za dva meseca, tako je vsaj napovedala v razpisu. Vendar to v teoriji pomeni, da bi se kolesarska sezona zavlekla v december, kar pa je v praksi nemogoče. Tega se zaveda tudi Iztok Tomšič, ki pričakuje, da bo kolesarski park realno obratoval kakšen mesec.

Na Mestni občini Maribor (MOM) tega scenarija ali niso predvideli ali pa podrobnosti ne želijo deliti za javnostjo. Odgovoru na izrecno vprašanje, ali bo MOM pogodbo sklenila za dva meseca, glede na to, da je bila njena želja zagon kolesarskega parka s koncem septembra, so se izognili z nekakšnim splošnim pojasnilom, da bodo pogodbo z izvajalcem sklenili v skladu z zakonodajo takoj, ko bo izbran.

Tudi na vprašanje, ali bo MOM del najemnine vrnila, ker kolesarska sezona ne bo trajala dva meseca, niso odgovorili: »MOM bo ravnala v skladu z zakonodajo in razpisnimi pogoji,« se glasi odgovor občinske službe za odnose z javnostjo.

Nekoliko bolj kooperativni so bili le pri pojasnjevanju, zakaj novega najemnika niso izbrali pred koncem septembra: »Izbiro novega najemnika smo sicer res načrtovali v mesecu septembru, vendar se to ni izšlo, saj so nekateri vlagatelji oddali nepopolne vloge in bili pozvani k dopolnitvi, kar je postopek izbire tudi podaljšalo.«

Dolgoročni projekt

Kot izhodiščno najemnino za obdobje dveh mesecev je občina določila 243,16 evra mesečno. Ponudbo so oddali trije ponudniki, poleg Tomšiča še Zadruga BikeLab, ki je bila pripravljena plačati 250 evrov mesečno, in tekmovalec Matej Stapić, ki je ponudil 501 evro.

Tomšič glede visoke najemnine poudarja, da njegov cilj ni obogateti v dveh mesecih, ampak pridobiti nazaj kolesarje, ki se zaradi stečaja Športnega centra Pohorje letos niso mogli poditi po pohorski strmini. Kolesarski park je zanj dolgoročni projekt, letošnje odpiranje parka pa velika referenca za prijavo na razpis v prihodnjem letu.

Na MOM so namreč tudi uradno potrdili, da bodo prihodnje leto objavili nov razpis za najem kolesarskega parka, le da bodo takrat iskali najemnika za vse tri proge. Za preostali dve progi sicer še nimajo vseh dovoljenj, zbirati jih bodo začeli takoj, ko bo končan postopek izbire najemnika za letos, so sporočili z MOM.

Tomšič medtem že razmišlja, kako v desetih dneh zagnati park in odkupiti uveljavljeno spletno domeno Bike park Pohorje, konkurenca pa po drugi strani dvomi, da mu bo uspelo s tako visoko najemnino pokriti stroške. Matej Obu iz Zadruge BikeLab je prepričan, da bo Tomšič delal z minusom, saj je cena prevoza kolesa in kolesarja s Pohorsko vzpenjačo previsoka glede na količino ponujenih prog in čas obratovanja parka. Zgolj upravljavec vzpenjače Marprom bo dobil 15 oziroma 18 evrov na kolesarja.

Tudi po besedah Mateja Stapića vsi izračuni kažejo, da s takšno najemnino ni možno poslovati, pravtako bo Tomšič to težko pokril z občinskim naročilom za ureditev proge (4800 evrov, op. p.), ki ga je dobil kot najugodnejši ponudnik. Stapić sicer ni razočaran in je s Tomšičem pripravljen sodelovati. Nikomur namreč ni cilj obogateti, vsi so zainteresirani za razvoj parka, poudarja.