Poklicni gasilci za ureditev poklicne pokojnine

Dogaja se, da gasilec v času od izteka poklicne pokojnine do začetka izplačevanja starostne ostane brez pokojnine.

Objavljeno
03. februar 2015 14.21
pgd Menges-špzar
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana − Sindikat poklicnega gasilstva od vlade in pokojninskega zavoda zahteva pisna zagotovila, da se poklicnim gasilcem takoj po poklicni pokojnini začne izplačevati starostna pokojnina. Zdaj se namreč lahko zgodi, da gasilec v obdobju od izteka poklicne pokojnine do začetka izplačevanja starostne ostane brez pokojnine, so za STA dejali v sindikatu.

V sindikatu opozarjajo na primere, ko gasilec v obdobju od izteka izplačevanja poklicne pokojnine do začetka izplačevanja starostne pokojnine lahko ostane brez pokojnine in zdravstvenega zavarovanja. »Do danes še nismo dobili zagotovil vlade in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, da se takšni primeri ne smejo pojavljati,« je za STA dejal predsednik sindikata Aleksander Ogrizek.

»To povzroča težave, saj ljudje ne morejo v pokoj, novih pa ne morejo zaposliti,« je dejal. »To je norčevanje iz našega poklica,« opozarja.

Po njegovih besedah jim je Kapitalska družba (Kad) že dala pisno zagotovilo, kot ga zahtevajo še od vlade in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Po navajanju Kada se zavarovancu, ki je bil vključen v obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, po prejšnjem pokojninskem zakonu oziroma je vključen v poklicno zavarovanje po zdaj veljavnem pokojninskem zakonu kot dodana doba doda četrtina obdobja, v katerem je bil vključen v poklicno zavarovanje.