Pokojnine: primanjkljaj bi pokrili z dvema odstotkoma sredstev sklada

V zvezi s solidarnostnim skladom na javno razpravo čakajo dogovori o poklicnem upokojevanju.

Objavljeno
21. september 2015 15.25
Posodobljeno
23. september 2015 10.00
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo
Ljubljana – V četrtek bodo na ministrstvu za delo predstavnikom delodajalcev in sindikatov predstavili aktuarske izračune sredstev, ki bodo potrebna za pokrivanje rezerv na računih zavarovancev, ki so upravičeni do poklicnega zavarovanja. Projekcije bodo pokazale, kakšne naj bi bile potrebe po črpanju solidarnostnih rezerv in kako naj bi se ta sredstva plemenitila.

Več podrobnosti bo jasnih po četrtkovem sestanku članov delovne skupine z vlado, ki bo socialnim partnerjem predstavila izračune v zvezi s pripravo solidarnostnih rezerv v višini dveh odstotkov vrednosti celotnega solidarnostnega sklada. Kot nam je povedal Zdenko Lorber iz sindikata Alternativa, jih na ministrstvu za delo še niso prepričali o tem, da bodo sredstva sklada, ki so namenjena poklicnemu upokojevanju, zadoščala za potrebe zavarovancev, ki na svojih individualnih računih niso zbrali dovolj sredstev. Prav tako še ni znana višina sredstev celotnega sklada.

Sindikate zanima tudi, kako dolgo se bo ta sklad polnil. Za zdaj velja dogovor, da bi se polnil, dokler ne bi dosegel vrednosti dveh odstotkov vseh sredstev, potem bi se polnjenje sklada prenehalo, dokler se sredstva v njem ne bi počrpala.

Država se bo znebila svojih obveznosti

Če bodo sindikati, ki dokončnega stališča do predloga niso sprejeli, v četrtek od vlade dobili odgovore na svoja vprašanja, bo šel predlog novega zakona o obveznem poklicnem zavarovanju na naslednjo sejo ekonomsko socialnega sveta (ESS), ki bo predvidoma v prvi polovici oktobra. Na ministrstvu načrtujejo, da bo šel predlog že tudi v javno razpravo, saj naj bi nov zakon začel veljati že v začetku prihodnjega leta.

Socialni partnerji kot pozitivno ocenjujejo novost, da bo poklicna pokojnina po novem izplačana v višini starostne pokojnine; doslej je bila znižana za obdobje dodane dobe. Sindikati so z odobravanjem sprejeli zavezo Fursa, ki bo v prihodnje odgovoren za izterjave prispevkov. Do danes teh prispevkov nihče ni terjal, prav tako nihče ni sankcioniral neplačnikov. Po novem bo prispevek za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje tudi sestavni del REK-obrazcev. Lorber pravi, da je bila v zvezi s tem doslej vrsta nerešenih vprašanj, saj se je davkarija upirala, da bi prevzela nalogo, ki mu jo nalaga nov zakon.

Sindikati se za zdaj niso dokončno opredelili do tega, da država v prihodnje ne bi več plačevala primanjkljaja sredstev na računih zavarovancev, kar je bilo določeno z začetkom veljavnosti sedanjega pokojninskega zakona. Po Lorberjevem mnenju bi morala država prevzeti odgovornost za to, da je v določenem obdobju določila prenizko prispevno stopnjo, ki ni zadoščala za poplačilo obveznosti pri vseh zavarovancih.