Pol stoletja likovnega ustvarjanja v Trebnjem

V Centru za izobraževanje in kulturo napovedujejo številne prireditve skozi vse leto.

Objavljeno
24. januar 2017 19.32
Galerija
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Trebnje - V Trebnjem so stekle priprave na jubilejni 50 mednarodni tabor likovnih samorastnikov, v okviru katerega bo potekalo več prireditev. Že sredi prihodnjega meseca bodo odprli razstavo o zgodovini tabora in Galerije, ki bo čez dve leti praznovala abrahama.

»Letos želimo predstaviti našo dolgo tradicijo. Galerija je bila ves čas vpeta v mednarodno in lokalno okolje. Ravno zato smo se z župani občin ustanoviteljic odločili, da leto 2017 razglasimo za Leto kulture Temeniške in Mirnske doline,« je povedala direktorica trebanjskega centra za izobraževanje in kulturo Patricija Pavlič. Na dosedanjih likovnih taborih se je zvrstilo že 290 umetnikov vihtenja čopičev na slikarsko platno iz 40 držav z vseh celin, ki po končanem enotedenskem ustvarjanju v juniju Galeriji podarijo vsaj eno sliko. Zdaj se je nabralo že več kakor 1100 likovnih del. Sredi maja bodo odprli razstavo z naslovom Vrhunci iz bogate galerijske zbirke in tako obiskovalcem ponudili na ogled najboljša domača in tuja dela. Sledila bo še razstava Naiva in likovni samorastniki jutri. Skozi vse leto bodo potekale še različne pedagoške delavnice in projekti, s čimer želijo povezati vse, ki aktivno ustvarjajo kulturno in umetniško identiteto okolja. Potekal bo tudi natečaj za oblikovanje logotipa pedagoških programov galerije ter mesečni koncerti. V okviru projekta Podarimo rekorde v kulturi so včeraj v preddverju galerije na posebni tabli začeli zbirati podpise obiskovalcev, s čimer želijo pridobiti kar največ prijateljev (všečkov) Galerije in likovnih ustvarjalcev.

Trebanjski župan Alojzij Kastelic je ob tem visokem jubileju na današnji tiskovni konferenci izrazil upanje, da bodo prebivalci iz vseh štirih občin (Trebnje, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Mirna) namenili nekaj prostega časa za obisk Galerije in tako izkazali spoštovanje do vsega, »kar smo skozi zgodovino dosegli«. Župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver pa je prepričan, da so na Galerijo in tabor lahko ponosni prav vsi Slovenci.