Poleg pietete na protokolarnih dogodkih še nekaj praktičnih reči

Diplomacija: Obiski se razlikujejo glede na namen, število članov delegacije, darila, program in pogostitev.

Objavljeno
01. avgust 2016 17.45
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Od sobotnega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina, čeprav je šlo za »pietetni obisk«, veliko pričakujejo tudi gospodarstveniki. O politično-gospodarski obarvanosti obiska je na slovesnosti pri Ruski kapelici spregovoril tudi Putin, saj je napovedal pogovore o koristnih projektih za obe strani.

Preverili smo, kakšna so protokolarna pravila za različne vrste obiskov pri nas. Te ureja Sklep o določitvi protokolarnih pravil, ki ga je vlada sprejela leta 2012 in določa ravnanje državnega protokola na protokolarnih dogodkih, med drugim tudi državniških obiskov in uradnih, delovnih in zasebnih obiskov predstavnikov tujih držav pri nas.

Obiski se razlikujejo glede na namen, število članov delegacije, izročanje daril, program, obed in druge podrobnosti.

Državniški in uradni obisk

Ob takih priložnostih denimo šefa države ob prihodu v državo pozdravijo in se od njega tudi poslovijo minister vlade, generalni sekretar urada predsednika republike, član stalnega spremstva v Sloveniji in druge osebe, ki ji gostitelj določi. Načeloma je vabljen tudi veleposlanik iz države, iz katere prihaja gost.

Gostitelj določi stalno spremstvo, ki ga sestavljajo minister, svetovalec predsednika republike, veleposlanik države v državi gosta, šef protokola, vodja pristojnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) in diplomat, ki je pristojen za državo gosta na tem ministrstvu.

Tako ob državniških kot uradnih obiskih na kraju prihoda in odhoda, na poslopjih in v prostorih, kjer potekajo uradni deli programa in fotografiranje, visijo zastave države gosta, Slovenije in EU. Zastave visijo tudi na avtomobilu, v katerem se vozi osrednji gost.

Od razgovorov do turističnih ogledov

Predviden program državniškega in uradnega obiska je sestavljen iz: pozdravne slovesnosti, pogovora na štiri oči z gostiteljem, izmenjave daril, srečanja z visokimi političnimi predstavniki, pogovora delegacij, sprehoda po prestolnici in obiska mestne hiše, obiska zgodovinskih, kulturnih in naravnih znamenitosti, srečanja z novinarji in poslovilne slovesnosti.

Po pravilih se ob takšnih obiskih priredi eno slovesno kosilo ali večerjo. Na obed so vabljeni zakonec oziroma partner gostitelja, člani delegacije gosta in urada predsednika republike, člani stalnega spremstva v Sloveniji in drugi, ki jih povabi gostitelj. Število gostov tuje delegacije je sorazmerno s številom, ki jih s seboj povabi gostitelj. Gostitelj in gost si pred obrokom ali po glavni jedi izmenjata zdravici.

V imenu države gostitelj enkrat med obiskom izroči gostu glavno darilo, darilo pa dobijo še člani uradne delegacije (šef države z zakoncem in člani uradnega spremstva). Darila izberejo glede na preference prejemnika in so praviloma izdelana v državi in predstavljajo njeno kulturno dediščino. Če gost ne pokloni darila, ga načeloma tudi gostitelj ne.

Vojaške časti

Največje število delegacije na državniškem obisku je osem, na uradnem pa šest oseb; število administrativnega, tehničnega in varnostnega osebja ni omejeno.

Pri sprejemu in odhodu državnikov sodeluje častna enota Republike Slovenije, ki jo sestavljajo pripadniki garde Slovenske vojske, vojaškega in policijskega orkestra. Kadar sprejem poteka drugod kot na letališču, gosta pozdravi in se od njega poslovi kordon vojakov garde. V njem je dvanajst vojakov in en podčastnik. Pri prihodu in odhodu šefa tuje države sicer sodelujejo trije častni vodi (skupaj 55 pripadnikov, od tega 48 vojakov, dva podčastnika in pet častnikov).

Državniški obiski v Sloveniji so najdaljši in trajajo do tri delovne dneve, medtem ko uradni in delovni obiski trajajo do dva delovna dneva.

Delovni in zasebni obisk

Tudi ob bolj neformalnih obiskih, kakršni so delovni in zasebni obiski, se izobesijo zastave gosta, Slovenije in EU. Tu veljajo enaka pravila kot pri državniških obiskih. Državni protokol pri delovnih obiskih sodeluje le ob obisku šefa države, predsednika parlamenta ali evropskega parlamenta, premiera, predsednika evropskega sveta, evropske komisije in šefov mednarodne organizacije.

Delovni obiski predvidevajo uradno delegacijo v sestavi glavnega gosta s partnerjem in člani uradnega spremstva. Največje število delegacije je za šefe držav štiri. Program obiska je sestavljen iz pogovora s predsednikom države, delovnega kosila oziroma večerje, ki ga ta priredi, in morebitne druge aktivnosti na željo gostitelja ali gosta.

Na zasebnem obisku šefa države v Sloveniji gosta sprejme predstavnik protokola. Varovanje je zagotovljeno, če pristojni organi presodijo, da je potrebno. V zasebni obisk je možno vključiti tudi uradni del, kot je vljudnostno srečanje ali manjše kosilo in večerja. Gostitelj krije stroške obedov in prevoza za največ dve osebi, vključno z glavnim gostom, toda le v primeru, če je gosta povabila slovenska stran.