Polet: Snemanje mask (v) medicini

Čeprav so birokracija in zastareli dokumenti, med katerimi so nekateri izgubili tako rekoč vsakršen stik s sodobno medicino in njenim razvojem, že pregovorno glavni grešni kozel za težave, ki se pojavljajo v zdravstvu, pa očitno ni vedno tako.

Objavljeno
19. december 2013 13.07
Diana Zajec, Polet
Diana Zajec, Polet

Pred kratkim smo v Poletu pisali o dogajanju na zadnji seji zdravstvenega sveta, o tem, kako in zakaj birokratska logika onemogoča delovanje Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana. A kmalu se je izkazalo, da so bili podatki, predstavljeni članom najvišjega posvetovalnega organa ministra za zdravje, prirejeni, nepopolni in tudi v precejšnjem razhajanju z resnico.

Kako je to mogoče? Naj spomnimo, kako ogorčeni so bili člani zdrav­stvenega sveta zaradi dogajanja, ki jim ga je predstavil predstojnik Kliničnega oddelka za žilne bolezni (KOŽB) prof. dr. Aleš Blinc, češ da se je poskus pridobivanja dovoljenja za napravo, s katero pri pacientih opravljajo katetrske posege, končal z ugotovitvijo, da specialist kar­diologije in vaskularne medicine ni us­po­sobljen za nosilca klinične odgovornosti za izvajanje posegov na perifernem žilju. Tudi pritožba zoper takšno presojo republiške Uprave za varstvo pred sevanji ni pomagala, odgovor ministrstva za zdravje kot drugostopenjskega organa je bil enak.

Aleš Blinc je člane zdravstvenega sveta opozoril na zastarelost pravilnika, ki ureja to področje in na podlagi katerega je bila sprejeta omenjena odločitev, saj da v letu 2003, ko je bil dokument izdan, specializacije iz kardiologije in vaskularne medicine sploh še ni bilo. Zato je tudi zdravstveni svet omejeni nabor specialnosti, ki smejo biti nosilci klinične odgovornosti za ka­tetrski poseg, ocenil za neupravičeno oviro, ki da je onemogočila delo oddelka in posredno ogrozila tudi varnost pacientov, in odgovorne pozval k pospešeni spremembi pravilnika.

Več preberite na Polet.si ali kliknite TUKAJ.