Poletje v Kontičevi blagajni

Velenje v 7 letih investiralo 122, zadolženo je še samo za 10 milijonov evrov

Objavljeno
22. avgust 2017 16.07
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Velenjski župan Bojan Kontič ob polletju račune položi tudi novinarjem. Tokrat se je spet pritoževal nad stiskaštvom vlade. Mestno občino Velenje (MOV) so v pol leta obvezne zakonske naloge lokalnih skupnosti stale 9,3 milijona evrov, kar je 1,7 milijona evrov več od prejete dohodnine.

»Povprečnine je za naloge in stroške, ki nam jih nalaga država, prenizka. Izraba sredstev EU pa je skrb vzbujajoča. Občine bomo v težavah, če bomo same zalagale nepovratna evropska sredstva, saj je izvajalce treba plačati na rok. Doslej smo na primer morali plačati 2,2 milijona evrov vredno širitev poslovne cone Stara vas, na 1 milijon evrov nepovratnih sredstev pa še vedno čakamo,« se je jezil Kontič.

Drugače pa velenjski občinski blagajni ne kaže slabo. Letos se je v pol leta vanjo nateklo 15,7, porabili so 15,5, ob koncu junija pa v njej še vedno imeli skoraj 3 milijone evrov. Načrtovanega dolgoročnega zadolževanja za 2,2 milijona evrov še niso izvedli, so pa odplačali za milijon evrov posojil. »Morda bomo leto 2017 zaključili z nič neto zadolževanja ali celo vrnili več kot bomo najeli posojil,« je dejal župan.

Da investicijski cikel v MOV ni muha enodnevnica, kažejo podatki za več let. V 7 letih je MOV za investicije namenila 122 milijonov evrov in je neto zadolžena za samo 7 milijonov oziroma na letni ravni za manj kot 5 odstotkov proračuna. V tem času so premoženje MOV povečali za 66,7 milijona evrov.

Letos so za tisto, kar ni obveznost občine in izboljšuje pa skupni standard prebivalcev - za brezplačna mestni potniški promet in izposojo koles, za zavetišče za brezdomce, javno kuhinjo ter za druge pomoči občanom in društvom - porabili 0,4 milijona evrov. Samo letos pa je že ali še bo v kratkem MOV za 11 milijonov evrov vredne investicijske projekte dobila odobrenih nepovratnih 9 milijonov evrov sredstev EU in države.


Razmislek o tožbi proti elektrarni

Po tistem, ko je Komunalno podjetja Velenje v lasti treh šaleških občin z avgustom podražilo daljinsko oskrbo s toplotno energijo, ki jo dobiva od Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in sta s tem Velenje in Šoštanj prenehala subvencionirati višjo ceno iz Teša, MOV še vedno subvencionira del povišanja za gospodinjstva.

»Delovna skupina se je sestala s predstavniki Holdinga slovenske elektrarne (HSE), a po tistem niso o zapisniku niso našli soglasja,« je povedal velenjski župan. MOV se Tešem dogovarja tudi o plačilu preostalih 750 tisoč evrov za odškodnino delovanja elektrarne v dolini za leto 2016. »Če ne bo šlo drugače, bomo izpolnitev pogodbe zahtevali na sodišču,« je dodal. Pravi, da so ljudje v dolini prepričani, da morajo plačevati investicijo v šesti blok, čeprav so podprli njegovo gradnjo, čeprav letos Sloveniji zagotavlja energetsko neodvisnost in čeprav so česa podobnega ljudje ne bi sprejeli nikjer drugod. Kontič: »Ob tem pa je lani Premogovnik Velenje posloval brez izgub, HSE pa z dobičkom.«

Grde trgovine nezaželene

MOV ostaja pri nameri, da proda občinsko parcelo južno od Šaleške ceste za poslovno dejavnost, a velenjski župan je poudaril, da jih zanimanje dveh znanih trgovcev zaradi njihovih uniformiranih trgovskih objektov in zunanje ureditve ne zanima: »Iščemo dodatno vsebino, želimo si boljšega objekta z različno ponudbo in vsebinami, ne zgolj še ene trgovine. Zato bomo zemljišče ponudili z javnim razpisom in ustreznimi pogoji, zagotovo pa to še ne bo prodano letos.«