Policija išče 150 kandidatov

Do 29. februarja zbirajo prijave za delo policista nadzornika državne meje.

Objavljeno
16. februar 2016 20.26
S policijsko patruljo na obhodu, nadzor slovensko - hrvaške meje pri železniškem mostu v Petišovcih, 15.9.2015, Petišovci [nadzor meje, begunci, policijska patrulja, Petišovci]
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana – Predvidoma bodo sprejeli 150 ljudi, ki bodo najprej sklenili pogodbo za šest mesecev, po usposabljanju pa lahko tudi za nedoločen čas.

Prijavijo se lahko državljani Slovenije s stalnim bivališčem v EU, z najmanj peto stopnjo izobrazbe (srednjo splošno ali strokovno šolo), imeti morajo veljavno vozniško dovoljenje B-kategorije, ustrezne psihofizične sposobnosti. Ne smejo biti člani političnih strank, ne smejo biti pravnomočno obsojeni zaradi naklepnega kaznivega dejanja in ne smejo imeti dvojnega državljanstva.

Policija bo z izbranimi kandidati pogodbo o zaposlitvi za določen čas predvidoma sklenila 1. junija, in sicer za čas usposabljanja za varovanje zunanje meje EU in za priprave na izpit za izvajanje policijskih pooblastil. Potem pa bodo sklenili pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas za opravljanje nalog varovanja zunanje meje EU in objektov, ki jih skladno s predpisi varuje policija. Delo bo na območju Policijskih uprav Ljubljana, Koper in Novo mesto.

Izpopolnjevanje vrzeli

Podobno objavo za usposabljanje za nadzornike državne meje je policija objavila že lani. Zaposlili so 150 ljudi, januarja letos je 144 kandidatov uspešno opravilo izpite. Z njimi so prav tako sklenili pogodbe za nedoločen čas. Vzrok za nova zaposlovanja je po besedah Draga Menegalije s policije kadrovski primanjkljaj zaradi fluktuacije kadra in restriktivne politike zaposlovanja od leta 2010. Lani se je 43 policistov nadzornikov državne meje po preteku pogodbe za določen čas zaposlilo v območnih policijskih postajah, enako možnost nameravajo ponuditi tudi tistim, ki jim bo pogodba potekla letos.

»Vse primanjkljaje zaradi upokojevanja, rednih in izrednih odhodov bomo popolnjevali. Cilj je, da se število policistov ne zmanjša pod kadrovski načrt,« je komentiral Boštjan Šefic, državni sekretar na MNZ. »Zdaj zaposlujemo nadzornike državne meje, ker jih lahko najhitreje usposobimo za njihovo delo. Najboljše pa potem premeščamo v notranjost in na ta način lahko razmeroma dobro obvladujemo razmere, kar zadeva števila policistov.«