Policija pri najprodornejšem županu v državi

Zasegli so dokumentacijo v zvezi z gradnjo Lesnopredelovalnega centra Puščava. Preiskava pri županu Rupertu Goletu.

Objavljeno
29. julij 2016 00.16
Rupert Gole župan občine Šentrupert, Šentrupert 28. marca 2013
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Šentrupert, Novo mesto – Novomeški kriminalisti so včeraj začeli hišne preiskave in preiskave poslovnih prostorov, pod drobnogledom pa se je med drugimi znašel tudi šentrupertski župan Rupert Gole, ki so mu kriminalisti preiskali dom in poslovne prostore.

Policija zbira dokaze in obvestila zaradi utemeljenih sumov zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufije na škodo Evropske unije, položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

In vse to se dogaja v občini Šentrupert, ki je lani celo prejela nagrado zlati kamen za najprodornejšo občino v Sloveniji. Na novomeški policijski upravi so povedali, da je na terenu 30 kriminalistov in policistov ter da doslej še nikomur niso odvzeli prostosti. Široko zasnovana kriminalistična preiskava se izvaja na podlagi usmeritev in navodil Okrožnega državnega tožilstva v Novem mestu. Zaradi predkazenskega postopka, ki so ga kriminalisti začeli že lani, več informacij na policijski upravi ne morejo razkriti, je dejala njihova tiskovna predstavnica Alenka Drenik.

Ko je lani Alojz Gregorčič skupaj z dvema kolegoma protestno odstopil kot občinski svetnik, je dejal: »Nekateri hočejo prikazati, da sem odstopil zgolj zaradi zaprtja železniškega prehoda, kar pa ni res. To je bil zgolj povod.« S temi besedami je dal jasno vedeti, da se na občini dogajajo nenavadne zadeve, začinjene z nezakonitim delovanjem občinskega vodstva. Takrat je tudi opozoril, da gre pri poslovanju Energetike Šentrupert za »popolno meglo«, saj je ta soustanoviteljica zasebnega podjetja Ahouse, ta pa je večinski lastnik nastajajočega Lesnopredelovalnega centra Puščava. Župan Gole je menda ves čas govoril, da bo lesni center gradila občina, zdaj pa ga gradi zasebno podjetje na občinski zemlji. Energetika Šentrupert pa je le še manjšinski lastnik tega centra.

Za vse probleme v tej dolenjski občini je menda kriva »pogubna kombinacija Rupert Gole kot župan in Rupert Gole kot lastnik projektnega biroja Esplanada«. Gole pa se pojavlja v vlogi podpisnika investitorja občine Šentrupert in po drugi strani kot podizvajalec in tudi kot izvajalec v različnih občinskih projektih.

Primer sporne prakse

Naš vir pravi, da bo ravno to sprego med javno in zasebno funkcijo razkrila kriminalistična preiskava. Občina (župan) je, denimo, dodelila stavbno pravico podjetju Ahouse za 99 let, in to brez plačila. Gre za dobrih sedem hektarov zemljišč na Puščavi.

Podjetje Ahouse je bilo ustanovljeno za črpanje nepovratnega denarja iz razpisa Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki zdaj gradi Lesno predelovalni center na Puščavi. Občina je lastnik podjetji Dežele kozolcev in njenega hčerinskega podjetja Zavoda Dežela kozolcev ter Energetike Šentrupert, d. o. o., in so tudi manjši solastniki njenega hčerinskega podjetja Ahouse, vendar pa občinski svetniki nikoli niso bili seznanjeni z njihovimi letnimi poročili. Župan Gole za pojasnila včeraj ni bil dosegljiv. Na spletni strani je objavil le, da so kriminalisti zasegli dokumentacijo, povezano z gradnjo Lesnopredelovalnega centra Puščava.