Policijske pisarne bodo naselili brezdomci

Zavetišče lahko postane regijsko. Zaradi gradnje nove srednješolske stavbe na Celjski cesti se umikajo tudi vrtičkarji.

Objavljeno
15. avgust 2017 21.27
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Po letu dni neuspešnih poskusov, da bi stavbo nekdanje policijske postaje prodala na dražbi, se je Mestna občina Slovenj Gradec sama lotila obnove. Vanjo bo septembra preselila brezdomce. 

»Dela že potekajo. Letos bomo zgradbo obnovili toliko, da bomo vanjo lahko preselili brezdomce in razdelilnico presežkov hrane. Prihodnje leto bomo obnovili še preostale prostore pa tudi fasado in streho,« pravi Mateja Tajnšek z mestne občine, ki je za obnovo namenila 150.000 evrov. Za zavetišče za brezdomce, ki deluje od leta 2003, bo to že tretja selitev. »Upam, da dokončna,« pripomni Tajnškova. Na novo lokacijo se bo preselilo vseh sedem brezdomcev, v zgradbi pa je prostora še za več nastanitev. »Vsaj še za pet. A odločitev o tem, ali bo slovenjgraško zavetišče postalo regijsko, je v rokah občin, ki bi si to želele in bi bile pripravljene projekt tudi finančno podpreti,« pravijo na občini.

V pritličju razdelilnica hrane

Brezdomce bodo nastanili v prvo in drugo nadstropje objekta, pritličje pa bodo namenili razdelilnici hrane. Ta je za zdaj še v prostorih nekdanjega javnokomunalnega podjetja. Deluje od lanskega marca, odprli pa so jo na pobudo slovenjgraških lionsov. Razdelilnico upravlja javni zavod Spotur. Hrano delijo trikrat na dan, na seznamu uporabnikov je 75 ljudi iz mesta in okolice. Nova lokacija zavetišča bo omogočila tudi stalno navzočnost strokovnih sodelavcev vse dni v tednu in ne le dopoldne, kot je veljalo doslej.

Zavetišče se je nazadnje selilo pred desetletjem, ko so morali zaradi gradnje doma za starejše zapustiti prostore nekdanjega Rdečega križa in se nastaniti v opuščeni veterinarski postaji. Od tam se na novo lokacijo prav tako umikajo zaradi naložbe. Ministrstvo za šolstvo in šport bo po desetih letih končno začelo gradnjo novega šolskega centra. Razpis za izvajalca so že objavili, in če ne bo zapletov, bodo gradnjo na platoju pod Štibuhom, od koder se bodo morali umakniti tudi vrtičkarji, začeli letošnjo jesen.

Do novega šolskega centra v štirih letih

Ministrstvo bo naložbo, vredno več kot deset milijonov evrov, predvidoma končalo v štirih letih. Takrat Šolski center Slovenj Gradec ne bo več najemal stavb na dveh lokacijah v mestu, pouk pa bo namesto na petih lokacijah potekal le še na treh. V novogradnji bodo izobraževali v programih Srednje šole Slovenj Gradec in Muta ter v nekaterih programih Srednje zdravstvene šole. Največji pridobitvi bosta lesarska delavnica in telovadnica.

»Z novogradnjo, ki bo s pokritim hodnikom povezana z obstoječimi šolskimi stavbami na Štibuhu, bomo izboljšali razmere za pouk,« pove direktorica šolskega centra Gabrijela Kotnik, kjer se že pripravljajo na novo šolsko leto. Novost je možnost izobraževanja v vajeniški obliki v triletnem programu mizar, za katerega so številna podjetja obljubila kadrovske štipendije. »Za vpis mizarja vlada veliko zanimanje, a za izobraževanje v vajeniški obliki, v katero smo vključeni poskusno, še nismo prejeli niti ene prijave. Če letos ne bo šlo, bomo v tej obliki poskušali izobraževati prihodnje leto. Starši dijakov so do novosti vedno najprej zelo zadržani,« pravi Kotnikova.