Policisti napovedali protivladne demonstracije

Branimir Štrukelj: Soliranja posameznih sindikatov ne pripeljejo do dobrih rezultatov.

Objavljeno
11. november 2014 16.09
tlo/Policija
V. E., Celje, M. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si, STA
V. E., Celje, M. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič je po današnji seji sveta napovedal protivladne demostracije v Ljubljani.

Ne glede na odziv vlade v prihodnjih dneh SPS demonstracij ne bo zamrznil, ker je bila vlada gluha za vse argumente in številke, ki so jih predstavili. Zato policistom ni preostalo drugega, kot da gredo na ulice, SPS pa bo termin protesta uskladil s policijskim sindikatom.

Svet je soglasno zavrnil vsak poseg v plače policistov, ki jih predvidevajo vladni varčevalni ukrepi. Po njihovem so posamezni ukrepi uperjeni le proti policiji, ker se nikomur v javnem sektorju plače ne bodo zmanjšale za 20 odstotkov, pričakujejo pa takojšen umik ukrepa za ukinitev dodatka na stalnost.

Petrovič je še poudaril, da policistom ne bo težko prikazati, da je sistem policije tehnološko in kadrovsko podhranjen in da je policija potrebna celovite prenove. Čeprav so se z ministrstvom za notranje zadeve dogovorili za socialni dialog, policisti pričakujejo konkretne ukrepe in dovolj sredstev za delovanje policije, kajti v njen razvoj se ni nič vlagalo že vse od leta 2010. Sklenil je z besedami, da je stanje v policiji alarmantno, vlada pa z varčevalnimi ukrepi sesuva varnostni sistem v državi.

Štrukelj: Soliranja posameznih sindikatov ne pripeljejo do dobrih rezultatov

Soliranja posameznih sindikatov, ki se osredotočajo na zelo ozke poklicne interese, zaposlenih v javnem sektorju nikoli ne pripeljejo do dobrih rezultatov, pravi sindikalist Branimir Štrukelj. S tem se je odzval na napoved SPS o protivladnih protestih. Meni, da gre za tvegano igro, ki tudi ni dobra za sindikalno enotnost in enotno pogajalsko platformo.

Štrukelj meni, da napoved dela sindikatov policistov vsaj za zdaj še ne bo vplivala na potek pogajanj med vlado in sindikati o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto. »Je pa to seveda zelo tvegana igra, ki se lahko konča slabo za javne uslužbence,« je dodal.

Svoje skrbi ima medtem tudi največji sindikat v javnem sektorju, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), in sicer zaradi t. i. interventnega zakona na področju občin. Štrukelj, sicer tudi glavni tajnik Sviza, je tako danes ocenil, da se s tem zakonom zmanjšuje razlika med vlado Janeza Janše leta 2012 in aktualno vlado Mira Cerarja.

Po njegovih besedah gre namreč za isto logiko, ki poleg drastičnega splošnega varčevanja v javnem sektorju poskuša najbolj ostre in dodatne ukrepe sprejemati prav na izobraževanju. Tega ne dokazuje le omenjeni interventni zakon, ki predvideva zmanjšanje števila zaposlenih na račun kakovosti zlasti v vrtcih in ki bi povzročil zapiranje osnovnih šol ter ukinjanje podružnic v osnovnem šolstvu, pač pa uporablja tudi isto logiko, da je potencialno najbolj razvojno pomembna panoga - izobraževanje - najbolj prizadeta, je pristavil.

Za Sviz je to povsem nesprejemljivo, zato bodo tudi njihovi odzivi taki, kot so bili leta 2012, je poudaril Štrukelj. Ob tem je spomnil, je bil leta 2012 Sviz na ulicah dvakrat in da so prvo stavko vodili vrtci, ki so bili zaprti in so s podporo staršev zavarovali kakovost javnih vrtcev.

***

Novi predlog vlade glede varčevalnih ukrepov v javnem sektorju sindikati pričakujejo jutri, ko se bodo nadaljevala pogajanja z vlado.