Stopili korak nazaj, na meji gneče zato ni bilo

Policisti se zaradi nezadovoljstva z vlado (še) niso spravili na voznike, ki prečkajo mejo s Hrvaško.

Objavljeno
10. januar 2016 16.09
Stavka
Janoš Zore, Majda Vukelić, Franc Milošič
Janoš Zore, Majda Vukelić, Franc Milošič

Obrežje - Današnjii dan je na mejnih prehodih s Hrvaško minil brez pretirane gneče, saj se policijski stavkovni odbor ni odločil za zaostritev stavke, čeprav je napovedoval tudi to možnost. »Promet na meji poteka povsem običajno,« nam je dejala Hrvatica, ki je za potrebe hrvaškega turističnega sektorja na Obrežju ves dan štela vozila.

Čeprav so nekateri napovedovali, da bo na dan, ko se končujejo zimske počitnice na Hrvaškem in se sosedje v večjem številu vračajo domov iz smučarskih počitnic, na mejah zaradi zaostritve stavkovnih zahtev poostren nadzor, se to ni uresničilo.

»Na izhodu iz Slovenije je večji del dneva odprt en pas, zdaj sta dva, največ potnikov je Zagrebčanov. Na vhodu v Slovenijo, kjer je največ osebnih vozil iz Italije in Nemčije, pa bolj ali manj promet ves čas poteka po šestih pasovih,« je dejala gospa, ki je na največjem mejnem prehodu med državama na Obrežju ves dan zapisovala označbe držav na registrskih tablicah.

»Vedela sem za stavko slovenskih policistov. Pred vrnitvijo domov sem se pozanimala na hrvaškem avtoklubu (HAK), kjer so mi dejali, da ni zastojev,« je dejala Gordana Tomičič, ki je, podobno kot večina potnikov, od izročitve osebnega dokumenta policistom do ponovnega pritiska na stopalko za plin izgubila manj kot 15 sekund: »Mejo smo prečkali brez težav.«

Alenka Drenik iz Policijske uprave Novo mesto je pojasnila, da je dan minil skladno s pričakovanji in izkušnjami prejšnjih let: »Pri vstopu v državo so osebna vozila do 13. ure čakala največ 15 minut, potniki v avtobusih so čakali tri ure. Pri izstopu iz države čakalnih vrst ni bilo.«

Na mejnem prehodu v Gruškovju je bil pretok meje celo nekoliko manjši od pričakovanega. Zvečer okrog 18. ure je bil promet zelo redek, zelo malo avtomobilov je izstopalo, vstopalo pa jih je malo več, vendar čakanja več kot nekaj minut ni bilo.

Policijski stavkovni odbor vzrokov, zakaj niso zaostrili stavkovnih ukrepov, ni pojasnil. Člani odbora so le sporočili, da policisti in zaposleni na notranjem ministrstvu do preklica še vedno nadaljujejo stavko in da bo stavkovni odbor »še naprej usmerjeno in ciljno pripravljal stavkovne ukrepe«, o čemer bo javnost pravočasno obveščena.

Policijska sindikata sta v petek od notranjega ministrstva vendarle dobila gradivo z zahtevanimi izračuni oziroma simulacijo za odpravo plačnih anomalij. Ali so sindikalisti proučili gradivo, nam danes ni uspelo preveriti, saj se na naše klice niso odzivali. Drug vzrok za to, da niso zaostrili stavke, se najverjetneje skriva v izjavi generalnega direktor policije Marjana Fanka, da bi aktivnosti, ki sta jih na mejah napovedovala sindikata, lahko presegle meje zakonitega. Policisti so pri varovanju meje vezani na zakon o nadzoru državne meje in na schengenski zakonik. In le starešina v policijski organizaciji lahko odredi bolj dosledno izvajanje poostrenega nadzora, nikakor pa ga ne more odrejati sindikat.