Policisti opozarjajo na katastrofalno stanje, ki vlada pri njihovem delu

Posledice varčevanja v policiji po mnenju sindikata že vplivajo na zmanjševanje varnosti državljanov.

Objavljeno
25. avgust 2013 15.24
Ljubljana 22.07.2011 foto:Igor Mali
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Varčevanje v policiji je vidno predvsem v operativi in zmanjševanju kadrov, zlasti v posameznih policijskih postajah pa je pripeljalo do katastrofalnega stanja. To posledično vpliva tudi na zmanjševanje varnosti državljanov, opozarjajo v Policijskem sindikatu Slovenije. Od vodstev MNZ in policije pričakujejo sklic sestanka o trenutni situaciji.

»To varčevanje je seveda vidno predvsem v operativi in zmanjševanju kadrov na terenu, kjer smo na račun bohotenja državnega aparata 'varčevali' pri policistih na terenu, njihovi opremi in pogojih za delo,« so opozorili ob poročilih medijev v zadnjih dneh o alarmantnem stanju v policiji.

Posamezne policijske postaje so po informacijah sindikata »v katastrofalnem stanju in jasno izkazujejo dolgoletno zanemarjanje investicij in nimajo primerjave z prostori drugih primerljivih državnih organov.«

»Situacije, ko zaposleni zaradi neplačanih računov prisilno parkirajo službena vozila, nezmožnost opravljanja tehničnih pregledov, neplačani računi za vodo, elektriko, komunalne storitve, so že dnevne in bi morale biti za marsikoga alarmantne. V letošnjem proračunu sploh ni sredstev za nabavo uniform in druge dotrajane opreme,« navajajo v sindikatu.

Sicer pa v PSS poudarjajo, da se varčevanje na plečih policije že kaže in se bo v prihodnje še bolj kazalo tudi na splošni varnosti v državi: »Tudi drastično znižanje operativnega kadra, ki se je v nekaj letih zmanjšalo za 1000 zaposlenih, bo terjalo svoj davek.«

V PSS menijo, da je za sedanje stanje treba najti in jasno pokazati na krivce in »zagotovo gospodarska kriza ni edini razlog.«

Ob tem napovedujejo, da bodo še naprej z vsemi pravnimi sredstvi vztrajali pri izpolnjevanju vseh zakonsko določenih obveznosti do zaposlenih, spoštovanju delovnopravne zakonodaje in standardov o zdravju in varstvu pri delu ter izpolnjevanju vseh dogovorov in sporazumov.

Od vodstva ministrstva za notranje zadeve in policije zahtevajo, da o trenutni situaciji skliče sestanek z socialnimi partnerji, na katerem naj jim predstavijo finančno stanje in kaj jim prinaša načrtovani rebalans proračuna. PSS od vodstva obeh organov ob tem pričakuje, da zaposlenim in javnosti realno prikaže finančno stanje ter o tem obvesti vlado in zahteva nujne ukrepe.