»Politične lovke v primeru Lafarge Cementa morajo segati precej visoko«

»Vikend paket« smradu iz LC: uganka tudi za dr. Katjo Eman s FVV, ministrica Majcnova nemočna, medel odziv Gabričeve.

Objavljeno
21. november 2014 19.04
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Samostojnost inšpektorjev pri opravljanju inšpekcijskega nadzora oziroma njihova neodvisnost pri delu je osje gnezdo, v katerega že mesece neuspešno drezajo zasavski okoljski aktivisti. »Vikend paket zastrupljanja Trboveljčanov«, ki si ga je po besedah prve dame Civilne iniciative za prihodnost Trbovelj (CI) Naste Doberlet Bučalič minuli konec tedna »privoščil« Lafarge Cement (LC), je sodu izbil dno. Je mogoče, da glavni republiški inšpektorici Saši Dragar Milanovič tudi ministrica za okolje ne more do živega?

Trboveljčani so se minuli konec tedna utapljali v neznosnem smradu po petrolkoksu, ki ga za gorivo kljub avgustovski sodbi upravnega sodišča kurijo v LC, trdi Bučaličeva. Sodba je po prepričanju zasavskih okoljskih aktivistov iz CI in tudi Eko kroga nedvoumna, po njej LC nima dovoljenja za uporabo petrolkoksa, ki velja za odpadek pri rafinaciji nafte. Toda niti dva inšpekcijska ogleda nista ustavila LC, ki tri mesece po sodbi nemoteno obratuje na petrolkoks, ima pa zgolj dvajset let staro dovoljenje za premog in za tisočtonsko dnevno proizvodnjo klinkerja.

Bučaličeva je nedeljsko »zastrupljanje« prijavila na policijo, spisala pritožbo na inšpekcije in o zadevi, za katero pravi, da je v posmeh tako Zasavcem kot slovenskim državnim organom, obvestila celo kabinet vlade ter ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen.

V njenem kabinetu smo odgovor poiskali tudi mi. Zasavci ga ne bodo veseli. Zakon je nedvoumen, pravi Majcnova. Inšpektor je pri opravljanju nadzora samostojen in nihče mu ne sme sugerirati ali predlagati, kako naj odloči v posamezni zadevi. Torej tudi minister ne. Odločitve inšpektorja v inšpekcijskih zadevah nadzirajo samo upravni organi druge stopnje, pravilnost odločitve v prekrškovnem postopku pa presojajo pristojna okrajna sodišča. O neposrednih pristojnostih ministrice Majcnove nad inšpektorico Dragarjevo smo izvedeli, da lahko ministrica preveri delovanje inšpektorata, a le v delu, ki se nanaša na potek dela, število ukrepov, organizacijo in kadrovske zadeve, ne more in ne sme pa posegati v proces odločanja ali kakor koli vplivati na delo inšpektorja. In to, pravijo okoljski aktivisti, LC s pridom izkorišča.

Katja Eman, profesorica na Fakulteti za varnostne vede (FVV), ki je raziskovala ekološko kriminaliteto, zadeve okrog LC ocenjuje za zelo kompleksne. »Glede na zakonska določila so pravila jasna: dovoljeno je le, kar je predpisano v zakonu; ne bi smeli kuriti petrolkoksa brez dovoljenja.« »A v ozadju LC je tudi politično dogajanje,« pravi Emanova, »ki mora segati precej visoko, da si kljub prepovedi še vedno upajo kršiti predpise, pristojno ministrstvo, inšpekcija oziroma Arso pa to dovoljuje.« Emanova lahko le ugiba tudi o inšpekcijski plati zgodbe z LC. »Zakaj so inšpektorji tako neodzivni in neodločni, nam ni jasno, pa se s tem problemom na FVV ukvarjamo že več kot šest let,« se sprašuje.

V Eko krogu lahko njenim besedam le pritrdijo. V zvezi z LC že leta namigujejo na SD-sprego, ki da sega do samega predsednika države. Tudi Dragarjeva je letos v Domžalah kandidirala na lokalnih volitvah na listi SD.
V Eko krogu in CI pravijo, da na presojo Dragarjeve, ki pri nadzoru v LC ni odkrila nepravilnosti, ne pristajajo. Proučujejo vse pravne možnosti, očitno pa brez kazenskih ovadb ne bo šlo. CI je na smrad iz LC opozorila tudi trboveljsko občinsko vodstvo, ki se je sicer hitro, a medlo odzvalo. Županja Jasna Gabrič je na inšpekcijo naslovila prošnjo za pojasnilo, ali sme LC glede na trenutno veljavno zakonodajo ter sodnimi in upravnimi akti uporabljati petrolkoks ali ne. Občina Trbovlje je sicer že leta stranka v postopku izdaje okoljskega dovoljenja za LC.