Študentom s predlogom zakona vračajo predkrizne ugodnosti

Odpravil bo varčevalne ukrepe na področjih, kot so subvencionirana prehrana, dohodnina in štipendiranje.

Objavljeno
27. september 2017 21.38
sipic/studentje
Katarina Bulatović
Katarina Bulatović

Ljubljana – Čas je, da politika neha varčevati pri mladih, so jasni v Študentski organizaciji Slovenije (Šos). Prepričani so, da bo razmere izboljšal predlog zakona o urejanju položaja študentov, kot so ga predlagali. Novosti so z nekaj dopolnili na današnji seji parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost in mladino soglasno podprli.

Predlog krovnega zakona, ki so ga pripravili v Šosu, je v državnem zboru od začetka junija. Vložil ga je predsednik državnega zbora Milan Brglez, s spremembami zakona pa bodo odpravili varčevalne ukrepe iz leta 2012 na področjih, kot so subvencionirana prehrana, dohodnina, štipendiranje in zdravstveno zavarovanje. V koaliciji in opoziciji so zagotovili, da mu ne bodo nasprotovali. 

»Če je denar za javne uslužbence in upokojence, naj bo tudi za študente, na katere je politika tudi po krizi pozabila,« pravi predsednik Šosa Aleksandar Spremo. Njihov socialni položaj bi po njegovem mnenju izboljšali z odpravo sistemskih napak, v predlogu Šosa je za to predvideno okoli pet milijonov proračunskih sredstev na leto. Spremembe bodo začele veljati v prihodnjem študijskem letu, za študentsko prehrano pa že letos. Potrdili jih bodo na oktobrski plenarni seji državnega zbora.

Za manj dohodnine

V organizaciji so predlagali vrnitev olajšave pri dohodnini s sedanjih 2477 na 3302 evrov. V Šosu pojasnjujejo, da so študenti velikokrat odvisni od lastnih sredstev, ki jim povprečno predstavljajo več kot tretjino prihodkov, velikokrat morajo delati, če želijo študirati, s svojimi prihodki pa včasih pomagajo tudi družini. Kot so se danes dogovorili, bo to uredil zakon o dohodnini, ki bo začel veljati za davčno leto 2018. 

Vrnitev ugodnosti izpred leta 2012 se obeta tudi pri zdravstvenem zavarovanju. Mladi so prek staršev po sedanji zakonodaji obvezno zavarovani do 26. leta, po tem pa morajo skleniti obvezno in dopolnilno zavarovanje, kar jih stane do 600 evrov na leto. »Zavzemamo se, da ta pravica ne bi temeljila na starosti, ampak bi veljala do poteka študentskega statusa v letu, ko dopolnijo 26 let,« pravi Spremo. 

V igri boni do 22. ure 

Študenti so do zdaj pri nekaterih ponudnikih subvencionirane prehrane lahko ceneje jedli do 20. ure, po novem pa bo to mogoče do 21. ure. To ugodnost med 15. julijem in 15. avgustom, ko te možnosti študenti za zdaj nimajo, kakor tudi predlog za zvišanje subvencije za 15 centov na obrok, so na odboru zavrnili. 

Zakon bo študentom omogočil pridobitev dodatka za bivanje k štipendiji tudi, če bodo pogoje za to izpolnili, denimo zaradi selitve, šele med letom, kar po trenutni ureditvi ni mogoče. Takon bo uredil status študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom, ki ga imajo športniki, umetniki in mlade študentske družine.

Ti za lažje usklajevanje obveznosti potrebujejo prilagojen študijski proces, pravijo v Šosu. Predlog študentom prav tako podaljšuje status na drugi bolonjski stopnji do izteka študijskega leta namesto do konca opravljenega magisterija, kot velja zdaj, prejemanje državne štipendije pa omogoča tudi tujim državljanom v Sloveniji. 

Predlogu zakona se obeta podpora

V SMC bodo zakon večinsko podprli, je pred odborom povedal njen poslanec Saša Tabaković: »Večina rešitev je smiselna in olajšuje položaj študentov.« S tem se strinjajo tudi v Desusu in SD.

Čeprav se zakonu na plenarnem zasedanju oktobra obeta podpora, ostaja več vprašanj o položaju mladih še vedno nerešenih, na primer stanovanjska problematika, s katero bi se morala vlada več ukvarjati, priznava Tabaković.